”Det är mellan henne och mig”

avJessica Balksjö

Hillevi Engström om att hennes ministerpost kostat systerns tv-jobb

Den enas bröd, den andras död.

Men Hillevi Engström (M), 47, vill inte prata om hur systrarna hanterar att hennes ministerpost kostade lillasyster Karin Hübinette, 44, jobbet.

– Det är något mellan henne och hennes arbetsgivare, sa Hillevi Engström efter att hon fått beskedet.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
”Fick inte berätta” Hillevi Engström vill inte diskutera systrarnas intressekonflikt, men berättar att de har spekulerat i situationen.

När Aftonbladet frågade Hillevi Engström om beskedet att hennes syster får lämna sitt jobb på SVT ville hon inte berätta om hur hon och systern pratat om den nya rollen som minister.

– Jag fick inte berätta om det, men vi har spekulerat i att det kan ske. Jag har tre syskon och hur de arbetar är en sak mellan dem och deras arbetsgivare.

Hon ville inte heller säga något om hur systern reagerat.

– Det är mellan henne och mig.

Tar över efter Littorin

Engström började jobba som polis 1983, och kom in i riksdagen 2002. Hon har länge varit politiskt aktiv och ombudsman på Polisförbundet.

– Jag känner arbetsmarknaden och har stor respekt för alla parter. Dessutom har jag haft många olika jobb.

Hon fick posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet efter Catharina Elmsäter-Svärd (M) 2008, och tar nu över som arbetsmarknadsminister efter Sven-Otto Littorin som avgick i somras.

En av de viktigaste frågorna för Hillevi Engström är att se till att alla som kan ska arbeta. I hennes nya roll ingår också utmaningen att få in nyanlända invandrare på arbetsmarknaden.

– Därför tycker jag att det var väldigt positivt av statsministern att lyfta in Erik Ullenhag på arbetsmarknadsdepartementet. I stället för att jobba i stuprör så vill jag att man jobbar i hängrännor mellan de här politikområdena, sa hon efter att statsministern lämnat sin regeringsförklaring.

Värnar jämställdhet

Hon har tidigare varit talesperson i jämställdhetsfrågor – ett fokus som hon tar med sig i sin nya roll.

– Jag tror att jämställdheten måste in i alla politikområden. Eftersom det är en fråga som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så vill jag förbättra kvinnors möjligheter att växa i olika yrken och minska den könsuppdelade arbetsmarknaden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010