Attackerna skulle avvärjas

avStaffan Lindberg, Elisabeth Marmorstein

Så skulle alliansen klara de rödgrönas frågor om sjukförsäkringens offer

Foto: FOTO: ULF HÖJER
moderatledarens plan: mänsklighet Under dagen i går tappade Fredrik Reinfeldt humöret över frågor om utförsäkrade och bröt en intervju med Sveriges radio. Bara timmar senare, i SVT:s slutdebatt, var attityden en helt annan. Alliansledarna hade bestämt sig för att försöka visa upp en mänskligare sida.

Attacken från de rödgröna om sjukförsäkringen skulle avvärjas.

På bara några timmar tränade Reinfeldt in nya fraser.

Målet: att tvätta bort bilden av hjärtlös regering.

Västerås, klockan 13.20 i går.

Fredrik Reinfeldt är pressad. TV 4 ställer tuffa frågor om Annica Holmquist, som tvingats söka jobb trots att hon är svårt sjuk.

Därefter undrar Sveriges radio om det är rätt att hon måste sälja sin lägenhet för att få hjälp av socialen. Då tappar statsministern humöret.

– Nu känner ni ju till att vi inte får kommentera enskilda fall. Och ändå ställer ni ständigt frågor om enskilda fall, säger han surt.

Efter ytterligare ett par frågor får Reinfeldt nog och bryter intervjun. Intill honom står hustrun Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

SVT:s avgörande slutdebatt är bara timmar bort.

Studerade fallen

Att de rödgröna skulle attackera alliansen med frågor om människor som hamnat i kläm i sjukförsäkringen var väntat. Redan i TV 4 kvällen före hade Mona Sahlin hållit upp en tidningsartikel om en cancersjuk kvinna.

– Vi kände att vi inte var bra i TV 4 och ville vara mer offensiva och berätta om vad det är vi faktiskt har gjort, säger en källa inom alliansen.

Partiledarnas medarbetare ägnade en stor del av dagen i går åt att reda ut detaljerna i de uppmärksammade fallen. De höll intensiv kontakt med varandra mellan de olika departementen.

När Fredrik Reinfeldt kom tillbaka till Stockholm från Västerås vilade han kort på sitt arbetsrum. Han satte sig i möte med sina närmaste medarbetare. Testade argumenten och pratade med de andra partiledarna i alliansen. Dessutom hade han flera gånger kontakt med finansminister Anders Borg.

Tillsammans formulerade alliansledarna en plan: att visa en mänskligare sida.

Samspelta i tv

Under debatten var de samspelta. Göran Hägglund (KD) fick besvara de första frågorna om sjukförsäkringen på ett medkännande sätt. Maud Olofsson (C) gick till bitska motangrepp.

Den stora prövningen kom när Fredrik Reinfeldt ställdes till svars om Annica Holmquist och de andra fallen av de rödgröna partiledarna.

Irritationen från eftermiddagen var som bortblåst. De byråkratiska formuleringarna utbytta mot fraser om att ”se människan”.

– Klart att vi var förberedda på att de här fallen skulle komma upp, säger Jan Björklund (FP).

Efter debatten svarade Reinfeldt lugnt på journalisternas frågor.

– Det är viktigt att sätta människan före systemet, sa han gång på gång.

Intill stod socialminister Göran Hägglund och öppnade för att reglerna kan behöva ändras.

– Vi som regering ska inte två våra händer. Är det ett problem så är problemet också vårt. Vi behöver antingen kommunicera bättre med våra myndigheter eller ändra regelverk om så fordras.

Medarbetarna i studion var nöjda. Partiledarna log. Planen var genomförd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010