Skriv en jobbansökan som ingen kan motså

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Stick ut från mängden och
ljug inte – experterna tipsar

Undvik standardansökningar, stick ut från mängden och anpassa dig efter chefens behov.

Och för Guds skull: skarva inte.

Här är experternas bästa tips på hur du gör en jobbansökan som ger dig drömjobbet.

Henrik Erlandsson, rekryteringskonsult på Proffice
Foto: Proffice
Henrik Erlandsson, rekryteringskonsult på Proffice

Det är en tuff värld där ute, det vet alla som söker jobb.

Jobbansökningar läggs på hög och glöms bort och en del får inte ens ett nekande svar tillbaka.

CV = vapen

Men det finns sätt att maxa sina chanser i jobbdjungeln: en bra jobbansökan.

– Ditt CV är ett marknadsföringsvapen. Men du har bara 20-25 sekunder på dig att säga det du vill ha sagt, så lång tid ägnar sig en rekryterare eller arbetsgivare i genomsnitt åt ditt personliga brev och CV, säger Kicki Andersson, vd på CVfabriken.

Våga sälja in dig

– Det vi kallar för ett komplett CV är faktabaserat med en kort ingress. Det personliga brevet innehåller mer mjuka faktorer med en förklaring till varför man passar för tjänsten. Det är ofta när det kommer till det personliga som folk kör fast men det gäller att våga sälja in sig!

Kicki Andersson betonar dock:

– Det viktiga är att hela tiden vara konkret och logisk och att aldrig bli för detaljerad. Man får inte glömma att man inte har många sekunder på sig.

Innehållet viktigare än designen

På bemanningsföretaget Proffice letar man efter lite andra saker i ett CV än på privata, mindre företag. Här är inte en udda design lika viktig som det faktiska innehållet.

– Vi söker efter en viss kompetens och erfarenhet. I CV:t är det viktigt att ta den senaste erfarenheten först, omvänd kronolgi. I det personliga brevet kan man berätta varför man söker jobbet, vad man själv kan bidra med och några rader om sig själv, säger Henrik Erlandsson rekryteringskonsult på Proffice.

Ljug inte!

Han säger att det är viktigt att vara ärlig. Många skarvar i sin meritförteckning.

– Men vi jobbar mycket med fördjupad cv-granskning och har man ljugit kommer det med stor sannolikhet fram och då är man garanterat rökt, säger Erlandsson.

– Tanken är ju att man ska hitta ett jobb man trivs med och som man förhoppningsvis ska stanna på ett tag. Då är det ju viktigt för alla inblandade att man börjar där under ärliga förutsättningar. Så var rak, ärlig och personlig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN