Toppmoderat i ny fuskskandal

Av: Eva Buskas, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Reinfeldts närmaste man anklagad – krismöte i går

GÖTEBORG. Det påstådda valfusket inom Moderaterna kryper närmare statsminister Fredrik Reinfeldt.

Nu anklagas hans närmaste man, statssekreterare HG Wessberg, för att ha känt till – och godkänt fusket.

I går kväll satt den moderata partitoppen i krismöte.

KRYPER NÄRMARE Anklagelserna om valfusk slog ner som en bomb på moderaternas rikskonferens. Den här gången anklagas Fredrik Reinfeldts statssekreterare HG Wessberg för att ha känt till valfusk.
Foto: Foto: SCANPIX
KRYPER NÄRMARE Anklagelserna om valfusk slog ner som en bomb på moderaternas rikskonferens. Den här gången anklagas Fredrik Reinfeldts statssekreterare HG Wessberg för att ha känt till valfusk.

Bara ett par månader efter att Stockholmsmoderaterna skakats av en skandal i samband med provvalet kommer nya anklagelser. Fusket kan ha pågått ända sedan 2001 – och varit inte bara känt, utan också godkänt av HG Wessberg som då var Stockholmsmoderaternas ordförande. I dag är han statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

Uppmanade till fusk

I går kväll berättade den förre moderaten Ibrahim Adan för TV 4 hur han värvat nya medlemmar, betalat deras medlemsavgifter och fyllt i deras röstkort.

När en partikamrat slog larm till HG Wessberg ska han, tillsammans med dåvarande chefsombudsmannen Christer Söderberg, ha uppmanat Ibrahim Adan att fortsätta.

– De sa att ”ingen kommer att få veta något. Vi kommer inte att vidta några åtgärder, ni kan fortsätta att göra ert arbete”, säger Adan till TV 4.

Förnekar allt

HG Wessberg bekräftar för TV 4 att han fick uppgifter om fusk, men att han inte hittade någon grund för anklagelserna. Han dementerar också att han skulle ha uppmanat Ibrahim Adan att fortsätta.

– Jag skulle aldrig någonsin ha gett ett okej till att fortsätta med en sådan aktivitet, så den uppgiften stämmer inte, säger HG Wessberg.

Uppgifterna slog i går kväll ner som en bomb på Moderaternas rikskonferens i Göteborg. Reinfeldt satt i krismöte med sina närmaste medarbetare. Efter ett par timmar dök han upp och gav en mycket sammanbiten kommentar till Aftonbladet:

– Jag kan bara notera att HG Wessberg säger att det inte stämmer.

Har du förtroende för HG Wessberg?

– Jag hänvisar till att HG Wessberg säger att det inte stämmer.

Det ska ha förekommit fusk också inför valet i år. Hur ser du på att det här verkar vara något återkommande?

– HG Wessberg säger att det inte stämmer och då vill jag inte spekulera utöver det.

Även Christer Söderberg förnekar mötet för Aftonbladet.

– Det har aldrig ägt rum. Visst träffade vi Ibrahim när han var aktiv, men vi har aldrig pratat om något sådant här, säger han.

Vad har Ibrahim Adan att vinna på att säga något sådant här?

– Jag har inte den blekaste aning. Jag blev rätt upprörd när jag såg reportaget, det här är antingen saker man hittar på eller griper ur luften. Det är i alla fall inget jag har varit med om.

Publicerad: