IS-terroristen Michael Skråmo gripen i Syrien

Norge vill åtala honom för terrorbrott

avAdam Westin, Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Michael Skråmo från Göteborg uppges ha gripits i Syrien av ett kurdiskt förband.

Från Syrien har IS-anhängaren bedrivit propaganda och uppmanat till terrorattentat i Sverige.

– Han befann sig i ett kluster av svenskar, säger Jesper Söder som tidigare stridit med kurderna.

Michael Skråmo är känd för att under lång tid ha försökt locka människor att gå med i terrorgruppen IS. Han är norsk medborgare men har bott hela sitt liv i Sverige.

Först missionerade Michael Skråmo sitt extrema budskap i Västsverige, sedan reste han till Syrien varifrån han bland annat uppmanade till terrorattentat i Sverige.

I somras spelade han in en propagandafilm från en hemlig plats i Syrien.

”De mest lojala kvar”

Norsk-svenske Michael Skråmo greps i området Baghuz i nordvästra Syrien av ett kurdiskt förband under måndagen, enligt SVT:s uppgifter.

Jesper Söder stred mot IS under flera år tillsammans med kurdiska YPG, som numera går under namnet SDF. Kurdiska källor har redogjort för honom hur gripandet gick till.

– De hade gett honom möjligheter att överlämna sig, men till slut sade man att ”vi kommer gå in och hämta dig”. Han hade sina barn nära sig och överlämnade sig själv. Det var han och ett 50-tal till, som jag förstod det.

Finns andra svenskar bland de gripna?

– Det finns det. Han befann sig i ett kluster av svenskar, även barn och fruar till svenska jihadister, säger Jesper Söder.

Michael Skråmo uppges ha sju barn. Hans fru dog nyligen i ett bombanfall.

– Som jag förstod det var det ett tumult när man skulle gripa dem, de ville inte separeras från barnen. Det är en väldigt spänd situation att få en IS-terrorist att lämna över sig, de är väldigt aggressiva, trångsynta och hjärntvättade. Det är de mest trofasta som är kvar, de mest lojala till IS, säger Jesper Söder.

UD: ”Inte svensk medborgare”

Patric Nilsson, presschef på utrikesdepartementet, följer rapporteringen men ber att få återkomma i ärendet.

– Han är egentligen norsk medborgare, han har inget svenskt medborgarskap även om han haft hemvist här tidigare. Så det är inte säkert att det är vi som ska kommentera detta. Sedan verkar det som att han inte är frihetsberövad av en stat, jag vet inte vilken gren som gripit honom ännu, säger Patric Nilsson på UD.

Norge: Vi vill åtala honom

Senare under tisdagen gick PST, norska motsvarigheten till Säpo, ut med att de har för avsikt att åtala Skråmo för terrorbrott.

– Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för rekrytering och deltagande i IS, säger Trond Hugubakken, presstalesperson för PST till norska Verdens Gang.

Hugubakken påpekar samtidigt att de inte känner till något om omständigheterna kring gripandet och att det inte heller bekräftats från utrikesdepartementet. Därför är det för tidigt att uttala sig om hur processen kan komma att se ut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM