Hovrätten fastställer livstidsdom för Nellas mördare

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Fallqvist, 28, dömdes till livstids fängelse för mordet på Nella Olander i Fagersta.

Han överklagade och ville ha ett tidbestämt straff men nu fastställer Svea hovrätt domen.

– Han har tagit det med fattning. Jag upplever att han har en djup ånger och är bedrövad över vad han gjort, säger Johan Fallqvists advokat Thomas Carlstedt.

I slutet av juli förra året hittades 28-åriga Nella svårt skadad i en gångtunnel i Fagersta. Trots att förbipasserande försökte rädda hennes liv så dog hon av de knivhugg hon fått i halsen.

1 av 2 | Foto: Jonas Bilberg
Jonas Fallqvist, 28, döms för mordet på Nella i Fagersta

Polisen grep senare Johan Fallqvist, 28, misstänkt för mordet. Under polisutredningen kom det fram att han länge fantiserat om att döda en kvinna.

I januari dömdes han till livstids fängelse av Västmanlands tingsrätt. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

”Präglats av hänsynslöshet och grymhet”

Tingsrätten skrev då i ett pressmeddelande:

”Brotten har enligt tingsrätten präglats av hänsynslöshet och grymhet. Omständigheterna vid mordet är synnerligen försvårande och 28-åringen döms därför till fängelse på livstid”.

Domen överklagades av Fallqvist och hans advokat som ville se ett tidsbestämt straff. Nu fastställer Svea hovrätt domen – Nellas mördare får livstids fängelse.

– Han har hela tiden varit ganska lugn och är det nu också. Han har tagit det med fattning. Jag upplever att han har en djup ånger och är bedrövad över vad han gjort, säger Johan Fallqvists advokat Thomas Carlstedt.

Trots att Fallqvist inte anses ha en allvarlig psykisk störning har hovrätten konstaterat att han har en nedsatt funktionsförmåga och hans psykosociala funktionsnivå är så låg att den är i paritet med en allvarlig psykisk störning.

Överväger överklagan till HD

– Hovrättens bedömning är att det inte är tillräckligt för fängelseförbud. Nu ska han fundera på om han ska begära prövning i Högsta domstolen, säger Thomas Carlstedt.

Strax innan hon mördades våldtogs Nella av en minderårig tonårspojke. Medan 28-åringen höll en luftpistol mot hennes huvud förgrep han sig på henne två gånger. Pojken åtalades aldrig eftersom han inte var straffmyndig.

I polisens förundersökning finns en lång, detaljerad handskriven berättelse där han beskriver kvällen när han mördade Nella. Under utredningen framkom att han och den minderårige pojken letade efter kvinnor att ge sig på.

– Jag ville döda någon för att jag ville få utlopp för mina aggressioner, jag ville se känslan, hur det var att döda någon. Men sen när jag väl skulle till, då tvekade jag, men jag dödade henne i alla fall, har Johan Fallqvist sagt i polisförhör.

Publicerad:

LÄS VIDARE