Nyheter

Succé med betyg på äldreboenden

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Aftonbladets lista över Sveriges äldreboenden är redan en succé.

Över 30 000 läsare har satt betyg – och bidragit till vad vi hoppas blir den första första riktigt bra jämförelsen av landets äldreboenden.

"Är du nöjd med äldreboendet som mormor eller farfar bor på?

Nu kan du sätta plus på Sveriges 1 851 äldreboenden."

Den uppmaningen gick vi ut med i onsdags kväll.

Vilket gensvar det blev! Många läsare är nöjda över att de kan rösta själva. På den största listan över äldreboenden som funnits hittills, Socialstyrelsens äldreguide, är det bara personalen som kan lämna omdömen.

- Vi följer detta. Vi gillar att ni tar upp det. Mer sanningar, inte bara personalens påståenden, skriver en läsare som har varit inne och röstat.

Nu har vi också uppdaterat listan med fler äldreboenden. I den första versionen i går kväll fanns bara särskilda boenden med. Nu finns även korttidsboenden och blandboenden med, totalt 2 669 äldreboenden.

Målet är att listan ska bli heltäckande, med hjälp av Aftonbladets läsare.

Det finns i dag ingen forskning som visar om privata äldreboenden är bättre eller sämre än kommunala. När SNS — Studieförbundet Näringsliv och Samhälle — gick igenom den samlade forskningen, gick det helt enkelt inte att avgöra vad som är bäst.

Inte heller är det avgörande hur mycket kommunerna satsar på äldreomsorg. Kommuner som satsar lite pengar kan få bra siffror när de gamla själva får sätta betyg på kommunens äldreomsorg.

Aftonbladets lista kan därmed bli den första riktigt bra jämförelsen, där du verkligen kan få reda på vilket äldreboende som är bäst i din kommun.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: