Nyheter

Gömde sig i natt

Av: 

Kerstin Nilsson

Torbjörn Ek

NYHETER

Diplomatisk kris efter Assanges asyl – 30 poliser vaktade honom

Ecuadors beslut att bevilja Julian Assange asyl har orsakat en diplomatisk kris.

Storbritanniens utrikesminister William Hague lovade i går kväll att han ändå ska överlämnas till Sverige.

Sent i natt gömde sig —Julian Assange fortfarande inne på ambassaden i London – med 30 poliser posterade utanför beredda att gripa honom om han skulle kliva ut.

I nästan två månader har Wikileaksgrundaren gömt sig inne på Ecuadors ambassad i London för att slippa utlämnas till Sverige, åklagaren Marianne Ny vill förhöra honom om misstankarna om sexuella övergrepp och våldtäkt.

Men i går meddelade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño att man väljer att bevilja Assange asyl. Under en presskonferens pratade han bland annat om det ”tveksamma svenska rättsväsendet”.

Beslutet orsakade i går en diplomatisk kris mellan Ecuador och såväl Storbritannien som Sverige.

Medan maskerade demonstranter sjöng ”For he’s a jolly good fellow” utanför fönstren där Wikileaksgrundaren gömmer sig påpekade Storbritanniens utrikesminister i ett starkt kritiskt uttalande att Assange är efterlyst misstänkt för allvarliga brott:

– Det är viktigt att förstå att det här inte handlar om Assanges aktiviteter hos Wikileaks. Han är efterlyst i Sverige för att bemöta anklagelser om allvarliga brottsliga sexuella handlingar.

”Ynkligt” och ”absurt”

William Hague betonade också att Assange kommer gripas av brittisk polis så snart han lämnar ambassaden:

– Vi kommer inte ge Assange fri lejd ut ur Storbritannien, inte heller finns det någon rättslig grund för att göra det.

I går kväll kallade Carl Bildt till sig Ecuadors ambassadör i Sverige för en skarp tillrättavisning. Efteråt twittrade han:

– Vi har återigen informerat Ecuadors ambassadör om principerna för vårt fristående juridiska system. Och avvisat grundlösa anklagelser.

Claes Borgström, advokat för de två svenska kvinnor som anklagar Assange, kallar Wikileaks-grundarens agerande för ”ynkligt” och Ecuadors beslut att bevilja asyl för ”absurt”. Men han är inte längre förvånad över något som har med Assange-­affären att göra.

– Däremot besviken. Det är mina klienter också, säger Claes Borgström.

I ett uttalande tackade Assange Ecuadors president:

– Det var inte Storbritannien eller mitt hemland Australien som stod upp för att skydda mig mot åtal, ­utan en modig oberoende latin­amerikansk nation.

Skanderade slagord

Att Ecuadors president nyligen infört lagar som kraftigt inskränker pressfriheten i landet och gör att man kan dömas till höga böter för kritik mot myndigheter valde han att inte nämna. Det tycktes inte heller beröra Assanges anhängare utanför ambassaden som fortfarande sent i natt skanderade slagord och höll upp banderoller med texten ”defend freedom of speech”, ”Free Assange” och ”don’t shoot the messenger”.

Utanför ambassaden stod då fortfarande ett 30-tal poliser posterade, nu i reflexvästar. Redo att gripa Julian Assange om han skulle få för sig att kliva ut från byggnaden.

På de här sätten kan Assange fly från London

Den brittiska polisen kommer att gripa Julian Assange så fort han sätter foten utanför dörren till den ecuadorianska ambassaden – trots landets besked om asyl.

Här är Wikileaksgrundarens ­fyra flyktvägar för att slippa en ­utlämning till Sverige.

SKAFFA DIPLOMATPASS

De ecuadorianska myndigheterna ger Julian Assange ett nytt jobb – som diplomat. Med hjälp av den diplomatiska immuniteten skulle Wikileaks-grundaren kunna komma undan ett gripande. Det som talar emot flyktvägen är att värdlandet (Storbritannien) måste godkänna alla diplomatiska utnämningar. Det kan Julian Assange inte hoppas på.

BLI FN-AMBASSADÖR

Ecuador utnämner Julian Assange till sin FN-ambassadör – ett riktigt toppjobb som diplomater som Jan Eliasson och Sverker Åström tidigare haft för Sveriges räkning. Med titeln FN-ambassadör skulle Assange ha rätt att resa till FN-högkvarteret i USA, och därifrån vidare till Ecuador.

– Ur hans perspektiv vore det som att kasta sig rätt in i lejongapet, juristen Carl Gardner till AFP.

SMITA FRÅN AMBASSADEN

Londonpolisen har vaktat utanför ambassaden sedan Assange gömde sig där i juni. Ett något vanskligt alternativ kunde vara att smita förbi poliserna, beblanda sig med folkmyllret på varuhuset Harrods, och ta sig till ett privat flygfält eller en avlägset belägen hamn.

BLI UTSMUGGLAD MED DIPLOMATPOST

Diplomatiska handlingar och föremål fraktas i så kallade diplomatsäckar. De omfattas av Genèvekonventionen och får inte öppnas eller kvarhållas av andra stater. Därför kunde Julian Assange krypa in i en diplomatsäck och bli körd till en flygplats eller en hamn.

Kruxet är att de brittiska myndigheterna har rätt att öppna diplomatsäckarna om de innehåller något misstänkt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter