”Vi vill inte vara med”

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hägglund vägrar ställa upp på Reinfeldts villkor

OENSE Fredrik Reinfeldts utspel var ett försök att ena alliansen efter den senaste tidens konflikter. Det slog fel. Göran Hägglund sågar flera av förslagen i Reinfeldts brev.
Foto: Carolina Byrmo
OENSE Fredrik Reinfeldts utspel var ett försök att ena alliansen efter den senaste tidens konflikter. Det slog fel. Göran Hägglund sågar flera av förslagen i Reinfeldts brev.

Statsminister Fredrik Reinfeldts kraftsamlingsförsök för att ena alliansen blev – en ny spricka.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund biter ifrån direkt mot förslaget om enade värderingar:

– Vi är inte intresserade.

I ett personligt brev till partiledarna i alliansen försökte statsminister Fredrik Reinfeldt ena styrkorna efter en för regeringen tuff vår och sommar.

I brevet, som också publicerats på DN Debatt, skriver statsministern bland annat att alliansen ska ”ta nya steg och nya tag. Tillsammans måste vi visa hur vi vill ta Sverige och Alliansen framåt”.

Men i stället för sammanhållning skapade två av punkterna i brevet mer osämja. I TV4 Nyheterna kallade KD:s Göran Hägglund dem för ”feltänkta”.

”Består av fyra partier”

För Aftonbladet utvecklar han protesten mot statsministerns förslag på ”enade bärande värderingar och ideologiska tankegods”. Som Hägglund menar hotar att ”dränera alliansen”.

– Att ta det dit hän, att skriva under på samma värderingar, är inte en positiv utveckling, säger KD-ledaren.

Göran Hägglund säger att alliansen består av fyra partier som kan skriva ihop sig rent sakpolitiskt och komma överens. Men gemensamma ”bärande värderingar, principer och ideologiska tankegods” vill Kristdemokraterna inte alls vara med på.

”Inte intresserade”

– Det är en sak att kompromissa om sakpolitiska frågor, men en helt annan att kompromissa på partiernas värdegrunder och ideologi. Vi är inte intresserade av det. Jag tror inte att det leder någon vart.

Hägglund tvekade inte att gå i klinch med statsministern, trots att protesten kommer mitt i alliansens kraftsamlingsförsök.

– Eftersom själva idén har presenterats utåt så förväntar sig omvärlden ett svar på var vi står, och jag ville vara tydlig. Vi tycker inte att det är en bra idé, men vi vill självklart fortfarande resonera i andra frågor och sammanhang, säger Göran Hägglund.

Fåordiga allianskollegor

Hans kollegor i alliansen är däremot fåordiga. Folkpartiledaren Jan Björklunds pressekreterare Eva-Marie Byberg hälsar att de ”inte för den typen av diskussioner i media”.

– För oss är det inte en stor fråga, säger Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg.

Centerledaren Annie Lööf hälsar via sin pressekreterare att ”det är bra att statsministern delar min syn på att alliansen behöver stärkas och utvecklas”. I övrigt vill hon inte kommentera frågan.

Publicerad: