Nyheter

Lundsberg polisanmäls för pennalism

Av: 

Victor Stenquist

Niklas Eriksson

Internatskolan Lundsberg i Värmland har polisanmälts av Skolinspektionen och förundersökning har inletts om bland annat misshandel. (Arkivbild.)

Foto: Jimmy Wixtröm

NYHETER

Anrika internatskolan Lundsberg "kamratuppfostran" ska nu utredas av polisen – som misshandel och olaga hot.

Skolinspektionen polisanmälde efter att ha fått signaler om grava missförhållanden.

– Vi utreder inte misshandel och våld, det är en polisiär fråga, säger Carina Abréu, avdelningschef vid Skolinspektionen i Göteborg.

Lundsbergs skola i Storfors, Värmland, grundades 1896 och har under sina cirka 115 år utbildat kungligheter, adel och andra som har råd att betala 120 000 kronor per läsår. Prins Carl Philip är den senaste kungligheten att gå på Lundsberg.

Kamratuppfostran

Nu skakas skolan av en utredning om misstänkt pennalism och "kamratuppfostran" med inslag av hot och våld. Lundsberg har polisanmälts efter att Skolinspektionen fått signaler och anmälningar om de grava missförhållandena.

– Vi har fått anmälningar om missförhållanden och gjorde ett besök, efter det har vi beslutat att göra en polisanmälan. Vi utreder inte misshandel och våld, det är en polisiär fråga, säger Carina Abréu till Aftonbladet.

I en anonym anmälan till Skolinspektionen – som Aftonbladet tagit del av – beskrivs hur en elev legat blodig i sin säng. Eleven ska ha kräkts blod efter att blivit sparkad i magen under natten.

Polisen har inlett en förundersökning gällande misshandel, olaga hot och olaga tvång mot minderårig, skriver Sveriges televison.

Yngre elever ska ha tvingats stryka sistaårselevernas skjortor och springa ärenden men också ha utsatts för misshandel.

Välkomnar polisutredning

Skolverkets granskning visar ett informellt system där tredjeårseleverna har makten som de upprätthåller med våld och hot.

Yngre elever ska också skrämmas till tystnad i den "kamratuppfostran" som ska förekomma enligt anmälningen. De yngre eleverna kallas av de äldre för slavar eller ”tarmar”.

Det är bland annat tidigare anställda på Lundsberg som larmat Skolverket. Den tidigare läraren uppger att andra anställda på skolan känner till mycket av det som pågår där.

Lundsbergsrektorn Staffan Hörnberg säger att han välkomnar en ordentlig utredning.

– Jag välkomnar en polisutredning. Om det här stämmer är det något som inte får förekomma och det är bra att någon utomstående utreder det, annars hänger ryktena i luften. Anklagelserna är så allvarliga att det inte får sopas åt sidan, säger han till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Tipsa | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter