Mördaren var känd från högerextrema kretsar

1 av 2 | Foto: Här, i en villa i Cudahy, Wisconsin, bodde den misstänkte skytten Wade Michael Page på övervåningen.
NYHETER

NEW YORK. Grupper i USA som bevakar hatgrupper hade haft den 40-årige nynazisten under uppsikt i flera år.

Men förgäves.

I söndags ställde Wade Page till med en massaker i ett sikhtempel i Wisconsin.

– Han talade alltid om ett heligt raskrig, säger en före detta kollega från amerikanska armén.

Mannen som utförde det senaste i raden av blodiga skottdraman i USA har alltså identifierats som Wade Michael Page – en 40-årig arméveteran och känd nynazist.

Exakt varför han i söndags morse åkte till sikhtemplet i Oak Creek strax söder om Milwaukee och dödade sex personer och skadade ytterligare ett antal innan han själv sköts ihjäl av polis är ännu inte klarlagt.

– Han sa ingenting. Han bara började skjuta, berättar vittnet Harpreeet Singh för CBS News.

Var högerextremist

Uppgifter om att Wade misstagit sikher för muslimer i ett sinnesförvirrat försök att hämnas för terrorattackerna i USA 11 september 2001 har inte kunnat vidimeras – och myndigheterna dementerar att han, som tidigare rapporterats, hade datumangivelsen 9/11 tatuerad på ena armen.

– Nej, han hade ingen sådan tatuering, säger Teresa Carlson, FBI-agenten som leder utredningen i Wisconsin

Däremot vet man att Wade Page hyste högerextremistiska åsikter och spelade i ett så kallat vit makt-band kallat End Apathy.

”Möten med hatiska grupper”

Medborgarrättsorganisation Southern Poverty Law Center, som kartlägger hatgrupper på högerkanten, har länge haft honom under uppsikt.

– Han var en typiskt frustrerad nynazist, vi har följt honom på nätet och under möten med hatiska grupper över hela landet, berättar Heidi Beirich, chef för organisationens underrättelseavdelning, för Milwaukee Journal Sentiment.

Bilden bekräftas av Christopher Robillard, som tjänstgjorde med Wade i amerikanska armén under 90-talet.

Köpte vapnet lagligt

– Han talade alltid om ett heligt raskrig och verkade hata alla som inte var vita, säger han till CNN.

Vapnet han använde vid attentatet i sikhtemplet, ett halvautomatiskt handeldvapen,  hade Wade köpt helt lagligt i sin hemstat – och under måndagen blossade den infekterade debatten om de liberala vapenlagarna i USA åter upp.

– Att kriminella, terrorister och mentalt sjuka har tillgång till vapen är en nationell kris, rasade exempelvis New Yorks borgmästare Michael Bloomberg.