Nyheter

”Nu äter de väl tårta i Detroit”

”Man hoppades ju att de skulle fixa en nattmangling till och komma ut med något bra”, säger Fredrik Almqvist.
”Man hoppades ju att de skulle fixa en nattmangling till och komma ut med något bra”, säger Fredrik Almqvist.

NYHETER

Fredrik Almqvist, 36, har jobbat på Saab i 16 år.

I morse kom beskedet han fruktat hela det senaste året.

– Jag har mått bättre, det ska jag villigt erkänna, säger han.

Efter att under det senaste årets kastats mellan hopp och förtvivlan fick Fredrik i morse beskedet att Saabchefen Victor Muller lämnat in en konkursansökan.

– Det här har ju legat på lut en tid. Men man hoppades ju att de skulle fixa en nattmangling till och komma ut med något bra, men så blev det tyvärr inte, säger han när Aftonbladet träffar honom på Saabfabriken i Trollhättan.

Hyllar Muller

Besvikelsen bland de anställda över att rekonstruktio0nen misslyckats är stor, liksom missnöjet med hur arbetet har skötts av rekonstruktören, advokat Guy Lofalk.

– Lofalk har inte skött sitt jobb och då ska han få kritik. Han försökte sälja oss tillbaka till GM och drev även en linje om ett 100-procentigt kinesiskt övertagande fast han visste att GM inte skulle acceptera det. Och man ska väl inte reta upp folk i onödan. Hade han bara agerat i samförstånd med företagsledningen så hade det blivit bra.

Vad säger du om Mullers jobb?

– Muller har gjort ett strålande jobb och hållit ut i den här stormen. Han har vänt på alla stenar som finns och det ska han ha en eloge för.

Tror du att det kommer att byggas bilar här i Trollhättan i framtiden?

– För tidigt att säga. Men det finns så mycket duktigt folk och moderniserade lokaler, så det vore synd att bara stänga igen. Det finns tillgångar, helt klart.

Stoppades av GM

Avtalet med de kinesiska köparna sprack sedan Saabs tidigare ägare GM sagt nej till affären.

–Aggressionen är mot GM också, helt klart. Man har känt GM varit emot oss hela tiden. Opel ville att vi skulle försvinna. Vi byggde för bra bilar.

– Nu är det väl tårta i Detroit gissar jag. Och kanske på någon advokatbyrå i Stockholm också. De som har motarbetat oss känner väl en lättnad i dag.

Marcus Wulcan, Fredrik Rundkvist

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter