Drottning Silvia – kung på tronen

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges mesta drottning genom tiderna fyller 68

1 av 8 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Drottning Silvia förförde hela svenska folket. Nu har hon varit drottning i drygt 35 år.

Hovet hon gifte in sig i var mansdominerat och traditionalistiskt.

35 år senare är det drottning Silvia som håller ordning och reda

– medan männen i hennes liv ställer till det för henne.

När hon i dag firar sin 68:e födelsedag är det efter det kanske tuffaste året hittills på den svenska tronen.

På en snidad soffa i drottning Silvias kontor ligger en broderad kudde med texten ”It ain’t easy being queen!” Bilden är hämtad ur boken ”Drottning Silvia” som publicerades 2001, men är lika aktuell i dag som för tio år sedan. 2011 har varit drottningens kanske hittills längsta år på tronen.

■ ■ ■

Men nu är den 22 december – det långa årets allra kortaste dag – till ända, och vi går återigen mot ljusare tider. Så även drottning Silvia, som på sin 68:e födelsedag kan se fram emot att bli mormor nästa år. I skymundan har hon också passat på att under hösten bli den drottning som suttit längst på tronen i Sverige – drygt 35 år.

Såg henne med kikare

Vägen dit började en augustikväll på de olympiska spelen i München 1972.

Trots att han inte såg henne genom en kamera, utan genom en kikare på två meters håll, har kung Carl Gustaf beskrivit den första anblicken av Silvia som att det bara sa ”klick”.

– Jag vill inte låta förmäten, men det kändes som om ödet hade bestämt att det skulle bli vi två, berättar drottningen i boken ”Drottning Silvia”.

■ ■ ■

Efter mötet i München träffades paret i smyg under flera år, innan deras kärlek till slut blev officiell och det svenska folket fick stifta bekantskap med den tysk-brasilianska skönheten. Då sa det bara klick igen.

– Reaktionerna var starka. Silvia var väldigt vacker och hade en otrolig utstrålning. Alla blev förtjusta, hon förförde hela svenska folket, säger historikern Herman Lindqvist.

Fick inga frågor

Men efter det grandiosa bröllopet, som Herman Lindqvist beskriver som det största officiella i Sveriges historia, och den lata sommaren 1976 med bröllopsresor till Hawaii och Östafrika, kom hösten och yran övergick i en betydligt bistrare vardag.

Silvia, som var den första kvinnan av icke kunglig eller adlig börd att gifta in sig i det svenska hovet på 400 år, togs emot med armbågen i det traditionalistiska och mansdominerade svenska hovet.

■ ■ ■

– Man frågade nästan aldrig drottningen om någonting. Man bestämde över huvudet på henne, och man tog inte den hänsyn som jag anser att man skulle ta till en fru och till en drottning. Det var inte så lätt, säger överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister i TV4-dokumentären ”Familjen Bernadotte” från 2010.

– Så var det. Det var de gamla farbröderna, som var utsedda av den tidigare kungen Gustaf VI Adolf, som bestämde. Genom åren har det varit en del intern kritik mot Silvia, som ständigt skulle ändra på saker och ting och uppfattades som alltför bestämd, säger historikern Herman Lindqvist.

Vann – till slut

Men genom ett idogt arbete vann Silvia till slut sina belackares respekt, och när Herman Lindqvist blickar tillbaka på drottningens 35 år på tronen är det framför allt hennes insatser för den svenska monarkin han minns.

– Kungen, som var den yngste monarken i Europa och dessutom suttit ogift på tronen i flera år, hade fått en viss playboystämpel, så när Silvia kom och tog hand om honom skapade det positiv publicitet och det blev ordning och reda på slottet, säger Herman Lindqvist.

Enligt honom har Silvia ensam förlängt den svenska monarkin med 30 år.

– Det politiska etablissemanget var starkt emot monarkin. Socialdemokraterna tillsatte till och med en utredning för att undersöka möjligheterna för republik.

– Om kungen hade fortsatt sitt hålligång-liv hade det varit lätt att avsätta honom, säger han och fortsätter:

– Silvia har gjort mer för svensk monarki än någon annan på hundra år.

■ ■ ■

En monarki förutsätter som bekant att man ärver sina förfäder. Till skillnad från sin man har Silvia inte ärvt det ansvar det innebär att sitta på den svenska tronen, men däremot har hon i viss mån tvingats ärva ansvaret för sin fars förflutna i det tyska nazistpartiet.

Pappan avslöjad

Efter att TV4:s ”Kalla Fakta” i juni avslöjade att Walther Sommerlath dessutom deltagit i den så kallade ”ariseringen”, utträngandet av judarna ur det ekonomiska livet i Tyskland, har drottningen vid upprepade tillfällen fått klä skott för händelser som inträffade flera år innan hon föddes.

En dotter som flytt

Lägg till en dotter som har flytt uppmärksamheten i Sverige för ett liv

i New York och en make som återigen är ifrågasatt för sitt påstått vidlyftiga liv vid sidan av kungauppdraget, och det står klart att det senaste året mycket väl kan ha varit det tuffaste under drottningens tid på tronen.

– Det har varit väldigt uppslitande. Skriverierna har tagit hårt på henne. Men jag tycker att hon har klarat det senaste året med stor värdighet, trots den offentliga förödmjukelse hon har gått igenom, säger Herman Lindqvist.

Och utåt sett tycks inte stormarna ha krökt ett hårstrå i drottningens vällagda frisyr.

– Att Silvia upplevs som kontrollerad är en personlighetsfråga. Hon är den som ordnar och planerar, och det har hon varit ända sedan tiden som OS-värdinna, men jag tror att hon går med en ständig oro

i magen för vart skriverierna ska leda.

■ ■ ■

Oron efter det helvetiska året till trots, positiva händelser väntar bakom hörnet för den historiska drottningen.

I dag firar hon sin födelsedag med hela familjen på Drottningholm.

Och kan samtidigt se fram emot att bli mormor i vår.

Publicerad: