Grekerna röstar i ödesvalet

För andra gången på sex veckor går grekerna under söndagen till valurnorna igen.

Utgången i valet kan avgöra landets framtid i eurosamarbetet.

Söndagens val bevakas världen över, ett eventuellt grekiskt uträde från eurosamarbetet befaras spridas till övriga euroländerna och skapa en global ekonomisk turbulens, skriver BBC.  

Valets huvudmotståndare, det radikala vänsterpartiet Syriza med partiledaren Alexis Syriza och det konservativa Ny demokrati och ledaren Antonis Samaras är oense om de Grekland ska hålla fast vid EU:s räddningspaket eller avvisa det. Den sista opinionsmätningarna inför valet visade att inget av partierna väntades få egen majoritet och en koalitionsregering är därför att vänta.

Vill riva upp räddningspaketen

För fyra månader var 37-årige Tsipras helt okänd utanför Grekland. Men efter valet den 6:e maj kom hans parti på andra plats. Som Aftonbladet tidigare har rapporterat har Tsiprias inför nyvalet lovat att riva upp Greklands räddningspaket och förstatliga bankerna och stoppa privatiseringar.

Vallöftena har skrämt upp de europeiska ledarna, liksom många greker. Motståndarna hävdar att Tsipras politik"kommer att tvinga landet ur euron och leda till fattigdom för många år framöver.

När han själv lade sin röst i en vallokal i Aten tidigare i morse bevakades han av journalister från hela världen.

– Vi har övervunnit skräcken, i dag öppnar vi en väg mot en bättre morgondag med vårt enade, värdiga och stolta folk. I ett Grekland med social rättvisa och välstånd, en jämbördig medlem av ett Europa som förändras. Ett Europa för folket och solidariteten.

Euro eller drachma

För Antonis Samaras, Ny demokrati, del handlar söndagens val om landet ska fortsätta ha euron eller om de ska återgå till den gamla valutan drachma, rapporterar AP.

– I dag är det de grekiska folket som talar. I morgon börjar en ny era för Grekland, sade Samaras efter att han lagt sin röst i en liten vallokal i södra Grekland.

Nästan 10 miljoner greker är röstberättigade och valet pågår till klockan 16.00, svensk tid, och de första valresultaten väntas ett par timmar senare.

Publisert: