Nyheter

60 dagar är maxgränsen

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

60 dagar.

Det är den teoretiska maxgränsen för hur många dagar du klarar dig utan mat.

Det är också exakt 60 dagar som mannen utanför Umeå uppgett att han varit utan mat.

Tommy Cederholm, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Tommy Cederholm, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att människor klarar sig 60 dagar utan mat har hänt förut. Under en kraftmätning mellan politiska fångar på Nordirland och Storbrittaniens dåvarande premiärminister Margret Thatcher 1981 utbröt en hungerstrejk. En av de män som hungerstrejkade var parlamentsledamoten Bobby Sands, som dog efter 66 dagars svält.

"Mer är osannolikt"

Enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala Universitet, är händelsen på Irland ett makabert bevis på hur länge människor kan klara sig utan föda.

– De här fångarna var unga män i sina bästa år. De drack vatten och klarade sig i genomsnitt i 60 dagar, säger han till Aftonbladet.

Mannen som hittades i skogen utanför Umeå i går påstod att han inte ätit sedan 19 december. Han hittades exakt på dagen 60 dygn senare.

– Att man klarar sig mer än 60 dagar är osannolikt, men nedkylning kan göra att ämnesomsättningen och energiförbrukningen sjunker, säger Tommy Cederholm.

Avmagrad

Enligt Tommy Cederholm går det att matematiskt räkna ut hur många dagar du klarar dig utan mat. Om man hypotetiskt sett har tio till tolv kilo fett på kroppen har man cirka 100 000 kilokalorier i det energiförrådet. En person som väger cirka 70 kilo och som har låg ämnesomsättning kan klara sig på kanske 1200 kilokalorier om dagen. Utöver fettet utnyttjas proteiner i muskler och stödjevävnad för att täcka det basala energibehovet.

– En sådan person kan teoretiskt klara sig i 70-80 dagar på sitt eget energiförråd. Som exemplet från Nordirland visar dör man dock innan den tiden, sannolikt på grund av att andnings- och hjärtmuskulaturen inte längre klarar sina funktioner.

Ju mer fett och muskler du har i kroppen, desto längre tid klarar du dig utan mat. Ålder spelar också en viktig roll, ju yngre du är desto längre överlever du.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: