Bankomatbedragare härjar i Oslo

Pengarna fastnar på en pålimmad list.
Pengarna fastnar på en pålimmad list.

Nils Keller, 32, skulle ta ut pengar i en bankomat i Oslo men inga sedlar kom ut – de fastnade istället på en pålimmad list.

I år har bedrägerier med lister på bankomater ökat kraftigt i Osloområdet, rapporterar VG.

– Förra året hade vi många ärenden här, men nu verkar ligorna flyttat till Norge, säger Paul Björklund på polisen i Göteborg.

Nils Keller hade varit på restaurang i Oslo och var tvungen att ta ut kontanter för att betala. Han stoppade i kortet, tryckte koden och skrev att han ville ta ut 600 kronor. När han knappade in beloppet tyckte han att bankomaten såg lite konstig ut.

– Jag tänkte direkt på något jag läst i tidningen om en typ av bedrägeri där svindlarna tejpar fast en list för att stoppa pengarna från att komma ut, säger han till VG.

Kraftig ökning

Bruket av lister på bankomater, så kallade "cash traps", har ökat lavinartat i Oslo i år. Inom loppet av tio dagar i början av juli har banken DNB:s bankomater utsatts 35 gånger. Vid ett tillfälle blev en kund av med 9 000 norska kronor, rapporterar Dagens Næringsliv.

– Bankomaten började jobba (...) sedan lät det som att pengarna kom ut men stoppades. De stötte mot listen tre gånger i två omgångar innan det slutade och kvittot kom ut, säger Nils Keller till VG.

I Stockholm, Göteborg och Malmö är polisen bekant med tillvägagångssättet.

– Vi har haft flera liknande bedrägerier i Malmö. Nu när korten och bankomaterna blivit säkrare använder man sig av denna metod istället för skimning, säger Magnus Nilsson, kommissarie vid bedrägeriroteln i Malmö, till Aftonbladet.

Utländska ligor

Oftast är det utländska ligor som ligger bakom.

– De rör sig snabbt mellan storstadsområdena där det finns mycket bankomater, säger Magnus Nilsson

Magnus Nilssons kollega Evert Norberg, FU-ledare på bedrägerisektionen vid citypolisen i Stockholm berättar att han är väl bekant med metoden.

– Vi hade mellan 40 och 50 ärenden i Stockholm förra sommaren och jag minns att vi grep en ung kille från Rumänien. Fast i år har vi varit förskonade, säger han.

Ringde polisen

Nils Keller i Oslo stannade kvar vid bankomaten och ringde polisen. Medan han stod och väntade på att polisen skulle komma dök det upp folk som var intresserade av bankomaten, uppger han för den norska tidningen.

– Bland annat stannade en bil med personer som var väldigt ivriga att komma åt bankomaten även om vi sa att den inte fungerade.

När polisen kom tog de bort listen och Nils Keller fick sina 600 kronor som satt bakom den. 

"Enkel och kreativ metod"

Centrumpolisen i Oslo har nu inlett en utredning om bedrägeriförsöket.

– Om det finns en (övervaknings)video kommer vi att gå igenom den och se om vi kan upptäcka något där, säger förundersökningsledaren Inge Sundeng till VG.

Bedrägerimetoden har länge varit utbredd på kontinenten. Bedragarna använder dubbelhäftande tejp som sedlarna fastnar på.

– Det är en så enkel och kreativ metod. Ska vi ha någon möjlighet att ta dem måste vi nästan stå vid bankomaten när de kommer, säger Bjørn Åge Hansen, stationsbefäl vid polisen i Oslo centrum.

Men metoden är inte alltid så lönsam för gärningsmännen, säger Evert Norberg vid polisen i Stockholm, till Aftonbladet:

– Det är ju lite gambling för busarna. Den som tar ut pengar kan ju lika gärna ta ut bara en hundring istället för 5 000 kronor.

Publisert: