Massiv hackerattack efter stängning av fildelningssajt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hämndattacken beskrivs som hackergruppen Anonymous största hittills.

Tio sajter, däribland amerikanska justitiedepartementet och FBI, släcktes ner av hackarna under torsdagen.

Attacken mot flera amerikanska myndighetssajter samt sajter inom amerikansk film- och musikindustri kom bara timmar efter att justitiedepartementet slagit till mot en av de största fildelningssajterna, Megaupload.

"FBI trodde väl inte att de skulle komma undan med det här? De skulle ha väntat oss", skrev gruppen på twitter i samband med attacken som kom timmar efter myndigheternas tillslag.

"Största attack någonsin"

"Vi Anonymous iscensätter vår största attack någonsin mot myndigheters och musikindustrins sajter. Lulz", fortsätter de på twitter.

Bland de sajter som släcktes ner av överbelastningsattackerna fanns också film- och musikindustrins intresseorganisationer samt medieföretag som Universal music.

– Det faktum att några sajter kan ha släckts ner är helt underordnat den betydelsefulla nyheten idag att Justitiedepartementet stängt ner en av världens mest notoriska fildelningsnav, säger en företrädare för musikindustrins intresseorganisation, RIAA, till CNN.

Tillslag i åtta länder

Stängningen av Megaupload.com och gripandet av flera företrädare för fildelningssajten, bland annat grundaren, tidigare under dagen beskrivs i amerikanska medier som ett av de största tillslagen riktat mot pirater.

Tillslag och gripanden skedde i åtta länder, bland annat USA, Kanada och Nederländerna. Fyra personer greps av polisen och ytterligare tre anhölls i sin frånvaro. Myndigheterna misstänker att sajten har genererat mer än 175 miljoner dollar i intäkter från reklam och medlemskap. De gripna misstänks för bland annat upphovsrättsbrott.

Nya antipiratlagar

Tillslaget och attackerna kommer samtidigt som förslagen till de nya antipiratlagarna PIPA och SOPA debatteras i USA. Tidigare i veckan stängde bland annat Wikipedia självmant ner sin sajt under ett dygn som en protest mot förslagen.

Sent på torsdag var både FBI och justitiedepartementets sajter uppe igen, även om vissa delar fortfarande var oåtkomliga.

Publicerad: