Löfven får tips – av Stoltenberg

avAnette Holmqvist

Nordiska toppsossar hade möte i Stockholm

Foto: Scanpix
Jens Stoltenberg, Wanja Lundby-Wedin, Stefan Löfven och Helle Thorning-Schmidt.

Här får Stefan Löfven, 54, lära sig hur man blir statsminister.

När han i dag rivstartade nya jobbet som S-ledare omgav han sig med idel, ädel, statsministeradel, där några passade på att komma med goda råd.

– De svenska Socialdemokraterna ska göra det de tror på – och stå fast vid det, säger norske Jens Stoltenberg.

I dag skriver Stefan Löfven debattartikel i DN tillsammans med sina nordiska kollegor i Samak, arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté, som just nu har årsmöte i Stockholm. Och alldeles nyss höll de nordiska toppsossarna presskonferens tillsammans på de svenska Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68.

Stefan Löfven inledde med att välkomna sina gäster:

– Det känns kul att som nyvald S-ledare få omge mig med kollegor i Norden. Det är en stor ynnest, säger han. Samak-ledarna flaggar för det nya forskningsprojekt som fått namnet "Nordiska Modellen 2030" och som går ut på att stresstesta och analysera välfärden i framtiden samt dess finansiering, hållbarhet och villkoren i arbetslivet.
 

– Tanken är att vi ska göra en granskning av det som varit och vilka hot det kan finnas mot den nordiska välfärdsmodellen, säger Löfven.

”En stor nordisk familj”

Men även för Stefan Löfven själv kan mötet ses som ett stresstest. Så sent som i fredags kastades han in i rollen som S-ledare och han har ingen annan politisk erfarenhet än deltagande i arbetsgrupper och S verkställande utskott. Han har aldrig suttit i riksdagen eller haft ett annat politiskt förtroendeuppdrag. I rollen som IF Metalls tidigare ordförande är han dock van vid att hantera frågor som rör arbetslivet och därmed kan dagens tjuvstart ses som en debut på mammas gata.

Hans danska kollega Helle Thorning-Schmidt, som också är ordförande i Samak, passade på att hälsa Stefan Löfven välkommen in i gänget av nordiska Socialdemokrater. Även Norges Jens Stoltenberg gratulerade och betonade dessutom samförståndet som råder mellan de nordiska länderna:

– Vi är en stor nordisk familj och vi har ett historiskt gott samarbete.

”Vi har inte skött oss”

De nordiska partiledarna var försiktiga med att komma med goda råd till den nyvalde S-ledaren i Sverige. Men Jens Stoltenberg påpekade ändå att det viktigaste är att våga göra det S i Sverige tror på - och sedan stå för det. Liksom att det ibland också innebär att ta obekväma, impopulära beslut.

– Vi i Norge har varit mycket inspirerade av S i Sverige under åren. Vi har till och med tagit slagord från Sverige. Och det har fungerat, säger Stoltenberg som också slog fast att det är fullt möjligt för svenska S att komma tillbaka i opinionen.

Stefan Löfven tackade för råden och slog fast att S har en svår men inte omöjlig situation:

– Jag hade aldrig tagit detta jobb om jag inte hade varit 100 procent uppfylld av att det går att komma tillbaka. Det är inte S idéer det är fel på utan det är bara att konstatera att det är vi som inte har skött oss riktigt, säger han.

LIVE 14.00 Stefan Löfven håller sitt första tal

Aftonbladet bevakar och sänder direkt från klockan 13.45.