Svensk död i basehopp i Norge

NYHETER

Den svenske mannen tog sats från klippavsatsen vid Lysefjorden i Norge.

Han hoppade men skärmen utvecklades inte och han störtade mot döden. 

– Han var inte supererfaren, men inte heller en nybörjare, säger Stein Edvarsen ordförande för Stavanger baseklubb till Stavanger Aftenblad.

Svensken som är i 40-årsåldern ska ha träffat fjällväggen i stället för att ha singlat ner i sin fallskärm.

– Vittnen som har sett detta här har nämnt att skärmen inte löste ut sig och han gick rätt i bergväggen, fjällväggen, säger polisen Roger Litlatun, på Strand och Forsands länsmannakontor till Aftonbladet.

Räddningstjänst som larmades till platsen  och när räddningstjänsten kom till platsen hittade de honom hängande i ett träd. Mannen dödförklarades senare av läkare.

– Det är riskfyllt det de håller på med, men det är tragiskt för det, säger Roger Litlatun.

"Fick ingen bärande skärm"

Polisen arbetade under fredagen med att utreda olycksorsaken. Stein Edvarsen som är ordförande för Stavanger baseklubb säger till norska Aftenbladet att mycket tyder på att olyckan orsakades av utrustningsfel.

– Jag har pratat med ögonvittnen. De har berättat att skärmen bara utvecklade sig delvis och han fick aldrig någon bärande skärm. Han drog i fallskärmen på en bra höjd, så det kan inte vara orsaken. Om olyckan beror på ett utrustningsfel är det i så fall mycket sällsynt. Jag har bara hört om ett tidigare tillfälle och det var i USA för många år sedan. 

Plats där flera hoppar

Klippan Kjerag i Lysefjorden utanför Stavanger är en en av världens populäraste platser för basehopp. Under fredagen hade flera samlats på klippavsatsen, men efter olyckan stoppades all hoppning från Kjerag.

Stein Edvardsen kände den omkomne svensken.

– Han var inte supererfaren, men inte heller en nybörjare. Jag träffade honom i Lysefjorden igår också. Jag känner honom som en säker och försiktig man, det är väldigt tragiskt, säger Edvardsen till Aftenbladet.

Norsk polis har kontaktat sina svenska kollegor som underrättade mannens anhöriga under fredagkvällen.