Första människan på månen är död

Av: John Granlund, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Astronauten Neil Armstrong dog 82 år gammal

1 av 3 | Foto: AP
Neil Armstrong blev 82 år.

”Ett litet steg för människan, men ett jättesprång för mänskligheten” sa Neil Armstrong när han som första människa satte sin fot på månen.

I dag dog astronauten – han blev 82 år gammal.

Neil Armstrong genomgick i början av augusti en hjärtoperation som ska ha gått bra.

Den 8 augusti hälsade hans fru Carol att han "mådde bra", enligt NBC News.

Men nu uppges han ha dött efter komplikationer till följd av bypassoperationen som kringgick astronautens kranskärl, enligt NBC News.

"Örnen har landat"

Neil Armstrong blev den 20 juli 1969 den första människa att gå på månen när han stegade ur Apollo 11.

38 år gammal sände han sitt första meddelande till jorden från månen:

– Houston. Tranquility Base här. Örnen har landat.

Ungefär sex och en halv timme senare satte han det första mänskliga fotspåret på himlakroppens yta, skrev New York Times 1969, och yttrade de bevingade orden:

”That's one small step for man, one giant leap for mankind”.

Blev världskänd

Tillsammans med astronautkollegan Buzz Aldrin promenerade han sedan närmare tre timmar på månens yta innan uppdraget var över.

– Ytan är finkornig och pudrig. Jag kan plocka upp den med mina tår, sände Armstrong ner till jorden.

De korniga tv-bilderna sändes världen över när Armstrong och Aldrin reste den amerikanska flaggan. I ett kort avbrott i arbetet på månens yta så gratulerade dåvarande president Richard Nixon astronauterna till deras framsteg i ett telefonsamtal.

”Det måste säkert ha varit det mest historiska telefonsamtal som någonsin har ringts”, sa presidenten om direktlänken till månen.

Obama hyllade

USA:s president Barack Obama kallade Armstrong för "en av det största amerikanska hjältarna genom alla tider".

Han talade om månresans betydelse för USA: "När han och hans besättningsmedlemmar lyfte med Apollo 11 i 1969 bar de med sig en hel nations strävanden. De bestämde sig för att visa världen att den amerikanska andan kan se bortom det som verkar otänkbart - att allt är möjligt med tillräckligt av driv och uppfinningsrikedom".

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sände kort efter beskedet sina kondoleanser på twitter:

”Vi minns hans gigantiska steg för mänskligheten. Nu har han tagit sitt sista steg”.

Också svenske astronauten Christer Fuglesang sörjer Armstrong: "Jag är ledsen. Neil Armstrong, först på månen, en fantastisk astronaut och människa har gått ur tiden. Jag var väldigt imponerad de gånger jag träffade honom".

Bodde i Ohio

På senare år har Neil Armstrong hållit sig undan offentligheten och spenderat det mesta av sin tid i hemmet i Cincinnati förorten Indian Hill.

På lördagskvällen släppte Armstrongs familj ett uttalande för att hedra familjefadern: "Neil var vår kära make, far, farfar, bror och vän. Neil Armstrong var också motvilligt en amerikansk hjälte som var fast i sin tro att han bara gjorde sitt jobb. Han tjänade stolt sin nation som en marin stridspilot, testpilot och astronaut."

Om sina timmar på månen sa han:

– Det är en intressant plats att vara på. Jag rekommenderar det.

Armstrong dog bara dagar efter sin 82:a födelsedag.

Familjen avslutar sina minnesord med en hälsning: "nästa gång du är utomhus en klar natt och ser månen le mot dig, tänk på Neil Armstrong och ge honom en blinkning."

Publicerad: