Mona Sahlin utmanar om toppjobb

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Motståndaren Luis Ayala har haft tjänsten i 23 år

1 av 3 | Foto: Ulf Höjer
ENSAM UTMANARE Sedan Mona Sahlin tog plats i SI:s styrelse för fyra år sedan har hon kämpat för en modernisering. Nu tar hon strid om tjänsten som generalsekreterare – som just nu innehas av chilenaren Luis Ayala. ”Det kommer bli en match ända in på mållinjen”, säger kampanjgeneralen Kent Härstedt.

Förra gången förlorade hon – men på torsdag har Mona Sahlin en ny chans att knipa ett internationellt toppjobb.

Genom att utmana Socialistinternationalens mångårige generalsekreterare hoppas hon kunna moderni­sera organisationen.

– Jag har erfarenheten, energin och viljan att vara med och åstadkomma en förändring, säger Sahlin.

Om några dygn vet vi vem som får basa över Socialistinternationalen, SI, de kommande fyra åren. Avgörandet sker i Kap­staden i Sydafrika när SI:s kongress inleds på torsdag.

Sedan 23 år tillbaka leds organisationen av chilenaren Luis Ayala.

På plats i Kapstaden

Mot honom står alltså den förra S-ledaren, som är ensam utmanare om jobbet. Mona Sahlin är redan på plats i Kapstaden där hon först medverkar i SI:s kvinnoförbunds kongress.

– Hon har hela tiden varit en underdog, men det kommer att bli match ända in på mållinjen, säger hennes kampanjgeneral Kent Här­stedt, riksdagsledamot från Skåne.

SI är en sammanslutning av socialdemokratiska partier runt om i världen. På senare år har kritiken mot SI vuxit, organisationen anses omodern, gubbig och odemokratisk.

Sedan Mona Sahlin tog plats i SI:s styrelse för fyra år sedan har hon kämpat för en modernisering. Att nu utmana Ayala om ledar­tröjan är en del i det arbetet.

– Det är en viktig organisation som borde kunna vara en starkare röst. Jag ser en samhällsutveckling i alla kontinenter där klyftor växer och ny modern och progressiv politik behövs, säger hon i ett mejl till Aftonbladet.

Bakom henne sluter stora delar av norra Europa upp, men också delar av Asien och Afrika samt SI:s systerorganisationer för kvinnor och ungdomar.

– Kampen mot rasism, arbetslöshet och avsaknaden av mänskliga rättig­heter triggar mig att vilja förändra. Och jag vill också öppna upp en sluten och toppstyrd organisation”, säger Sahlin.

Anses ha små chanser

Försöket att störta den mångårige generalsekreteraren anses dock ha små chanser att lyckas, även om Sahlins egen stab menar att stödet växer för varje dag.

Enligt Kent Härstedt riske­rar en förlust att få allvarliga konsekvenser.

– Det här är en global match där utgången är så allvarlig att vi kan stå inför en delning av organisationen, säger han.

Fortsätter SI som i dag hotar flera penningstarka länder att kraftigt minska sina ekonomiska anslag, endast delta passivt i arbetet eller lämna organisationen helt.

För Mona Sahlin själv kan det bli den andra snöpliga förlusten på kort tid. I slutet av maj gick hon förlorande ur kampen om topposten i Internationella arbetsorganisationen, ILO.

Består av S-partier från hela världen

Ordförande sedan 2006 är greken George Papandreou. Generalsekreterare är sedan 1989 Luis Ayala från Chile.

Förra S-ledaren Mona Sahlin är en av 35 vice generalsekreterare. Både Papandreou och Ayala talar svenska eftersom de tidigare bott i Sverige.

??

Socialistinternationalen, SI, består av 170 S-partier världen över.

Organisationen har en ordförande, en generalsekreterare och 35 vice generalsekreterare.

Publicerad: