Nyheter

Skulle byta batteri - då brann telefonen upp

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Hans Wallgren i Göteborg skulle byta batteri till sin Iphone - då började telefonen brinna.

- Som tur är har inte mina flickor råkat ut för detta, säger han till Göteborgs-Posten.

Hans Wallgren köpte en begagnad Iphone på Blocket, men ville sätta i ett annat batteri. Han använde en liten skruvmejsel för att ta bort det gamla batteriet.

- När jag skulle lyfta ut batteriet började det pysa – precis som om jag stuckit hål på ett litet gummidäck. Plötsligt började telefonen brinna som ett nödbloss i näven på mig, säger han till GP.

Risk för överhettning

Efteråt gick Hans Wallgren till en affär som säljer telefoner och frågade om de kunde förklara vad som hände och varför. Det kunde de inte.

Jourhavande brandtekniker vid Brandskyddsföreningen Anders Thor har hört att det finns en risk för överhettning när man köper och sätter i piratbatterier.

- Men jag har aldrig hört talas om något sammanhang mellan litiumbatteri, explosion och brand, säger han till GP.

Mycket ovanligt

Litiumbatterier kan avge gaser som är brännbara och i värsta fall ta eld vid kortslutning. Men att en Iphone börjar brinna är väldigt ovanligt. Apples kundtjänst uppger att man aldrig själv ska öppna en Iphone och ta ut batteriet. Det är bara SIM-kortshållaren man ska kunna ta ut själv.

Nora Ay, informationsansvarig på Siba, som säljer Iphone, berättar för GP att hon aldrig har hört talas om något liknande som det Hans Wallgren råkade ut för.

Hon säger emellertid att det finns information i den produktguide som medföljer i kartongen vid köp av telefonen med en uppmaning att aldrig försöka byta ut batteriet på egen hand.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: