Rätten: Lärare får slå elever

Efter en HD-dom friade hovrätten nyligen en rektor för misshandel av en elev.

Men samtidigt ska lärare tåla stryk på jobbet.

Sedan 1958 har skolaga varit förbjudet i Sverige. Högsta domstolen har i en dom däremot avgjort att det är okej för lärare att använda visst våld mot elever för att kunna använda sin tillsynsplikt, skriver Metro. Våldet får inte användas som bestraffning utan endast för att praktiskt tillrättavisa elever. Som att föra ut stökiga elever ur klassrum.

Ingen misshandel

Detta har lett till att en rektor som drog en elev i örat och tvingade ner honom i skolbänken nyligen friades i hovrätten.

Enligt eleven var greppet i örat så hårt att han var svullen i ett par dagar efter händelsen. Läraren åtalades för misshandel. Även om både tingsrätten och hovrätten anser att rektorns agerande är olämpligt anser de inte att det rör sig om misshandel. Hovrätten menar att rektor eller lärare får vidta vissa befogade åtgärder för att komma till rätta med en elevs uppträdande.

"Ska tåla stryk"

I ett annat fall får en lärare som misshandlades av en elev inget skadestånd eftersom tingsrätten i Gällivare menar att yrket kan jämföras med att vara polis.

– Det är en mycket märklig dom och framför allt är det mycket märkligt att man uttalar att lärare ska tåla att få stryk. Nej, lärare ska inte tåla detta, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner till SVT.

Eleven, som sparkade, slog och hotade läraren, dömdes nyligen för bland annat misshandel och olaga hot. Men skadeståndet uteblir.

Publisert: