Nyheter

Lyx & lyx – två skilda världar

Av: 

Karin Ahlborg

Björn Barr

NYHETER

Plötsligt händer det.

Storvinsten trillar in och miljonerna hopar sig på kontot.

Då är det i Borlänge du ska bo.

Men det är dyrt att vara miljonär i Stockholm.

Lyxkrogen får kompletteras med korvgubben.

Golfrundan blir ett slag i luften.

Bruksorten Borlänge i Dalarna bjuder på mer än ­bara pappers- och stålindustrier. Det är här man ska bo när den första miljonen trillat in på kontot – åtminstone om man får tro Postkod­lotteriets nya miljonärsindex. Här räcker tydligen pengarna längst.

Aftonbladet antog givetvis utmaningen för att se hur mycket stålar du behöver bränna för ett lyxdygn i stan.

Stekarlivet intensifieras

Borlänges mest flärdfulla hotell visar sig knappast få nyblivna miljonärer att dra på smilbanden. Trots att största sviten kostar som ett enkelrum i Stockholm är och förblir hotellet ett Scandic i mängden.

Stekarlivet intensifieras däremot när man tar sig ut från staden. Här breder storslagna och grönskande vidder ut sig längs med ­Dalälven. Perfekt plats för vräkiga nybyggen eller en svulstig golfbana.

Precis när vi bromsat in golfbilen vid vår utpekade driving range på Dalsjö golfklubb ljuder ett segervrål över nejden. Det är Susanne­ Kaas-Ravn som satt sitt livs första hole-in-one från 66 meter med pitchern.

– Jag började för en vecka sedan. Det var ­priset som fick mig att nappa, 2 400 kronor ­totalt för medlemskap och nybörjarkurs, ­säger hon.

En fulländad matodyssé

Prisvärt är bara förnamnet.

Tyvärr följer inte golfkunskapen med i modersmjölken för oss nyrika. Efter 14 slag som placerade sig i en vid cirkel kring utslagsplatsen börjar det kurra i magtrakten. Dags för en klassisk överklassaktivitet – finätandet.

På Haganäs precis bredvid Ösjön, tar restaurangchefen Ingela Allernäs emot oss med precis den finkänslighet som krävs. En liten sparrissoppa inleder vad som ska bli en fulländad matodyssé. Från Siljansregnbåge, över lammracks till en avslutande trumpetstöt i form av en choklad-cheesecake.

Delikat.

Tillbaka på hotellet beställer vi upp två flaskor mousserande, sjunker ner i svitens jacuzzi och passar på att vaska lite i badvattnet. Efter en dags lyxliv har drygt 5 000 kronor försvunnit från kontot.

Småpotatis för en nykläckt krösus.

Miljonär i stortstan

Hur mycket miljonär kan jag vara för en dag i Stockholm med drygt fem ­tusen i plånboken?

Inte så mycket som jag tänkt trots de fina förutsättningarna med ­fem­stjärniga hotell och stjärnmärkta krogar.

Smakar det så kostar det, visar det sig snabbt.

Tugga banans gräs till supé

Jag lyckas vaska fram en svit på ett femstjärnigt hotell till det facila ­priset av 3 830 kronor natten. Men jag gottar mig åt att jag har utsikt mot ­Nybrokajen och Djurgården medan min kollega i Borlänge förhoppningsvis stirrar tomt ut mot köpcentret ­Kupolen eller något.

Som miljonär vill man gärna umgås med likasinnade och en golfrunda borde vara ett bra sätt att möta nya vänner.

Fast det närmsta jag kommer ett medlemskap är tio mil norrut i Örbyhus. Och då skulle jag behöva sova på fairway och tugga gräs till supé eftersom det kostar 5 300 kronor att bli medlem och det är nästan hela min miljonärspott.

I stället drar jag till ­Hellasgården en mil utanför city och betalar utan att ­pruta 25 kronor för att få slå några slag. Vad gör det att barnen skottat upp grus på nålfiltsmattorna och att utslagsplatserna är en smula ostadiga?

En kokt korv efter middagen

Efter de 18 hålen suger det i tarmarna. I samma sportiga utrustning som på golfbanan inträder jag på Operakällaren och får ett bord eftersom jag förklarar att jag a) är miljonär och b) inte har vilka sopiga jeans som helst på mig u­tan spenderbyxorna.

Sedan äter jag en mycket liten men mycket god ankleverterrin som förrätt och dricker ett mycket litet men mycket gott glas vin därtill.

Det kostar 475 och jag avrundar gentilt till 500.

En kokt med bröd och stark senap á 17 pix får staga upp den mycket lilla middagen.

Återstår champagne och jacuzzi innan uppdraget är utfört. Spa är bara att glömma med det som finns kvar i kassan. Det finns utmärkta ­gratisvaror i badrummet i min svit och vill man ha andra slags bubblor än de från duschtvålen kan man ordna dem själv, inga problem.

En flaska champagne från room service går loss på 690 kronor plus 75 ­kronor i avgift.

Tja, på det här viset skulle man kunna leva i ett halvår ­innan miljonen var slut och säkert gå ner ett och annat hekto på köpet.

ANNONS

Spara totalt 4980 kr när du köper en iPhone12 inklusive AirPods pro hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter