Det här händer när du gör tester på Facebook

1 av 2 | Foto: Skärmdump / Nametests

avMiriam Bratt

NYHETER

Vilken karaktär är du i den där serien, vilken frukt vore du om du vore en frukt och hur kommer du att se ut om 50 år?

Testerna på Facebook är många, men vad händer egentligen när du gör de till synes harmlösa testen?

– Vad de gör är att dra nytta av dina likes och dina uppgifter, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren till Metro.

När du gör ett test och publicerar det på din Facebook-profil så godkänner du företaget som ligger bakom testet och deras villkor. Men alla tänker inte på att de ingår i juridiskt bindande avtal där testskaparna får rätt att använda uppgifter från din profil – om både dig och dina vänner.

– Vad det verkar ger man helt besinningslöst bara bort alla sina personuppgifter. Det finns en viss överdriven godtrogenhet kring vad det här med sociala medier faktiskt innebär, det står inte klart för alla, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren till Metro.

Han uppmanar folk att tänka på att leverantörerna får något i utbyte för att de tillhandahåller de kostnadsfria tjänsterna.

Har rätt till all information

Företaget Socialsweethearts skriver till exempel i sina villkor att användaren godkänner att lämna ifrån sig all information. Det betyder att företaget har rätt att använda all ”information som användaren själv genererat så som inlägg, meddelanden, foton, videos och personlig lokalisering”. Bilder och annat kan alltså spridas i företagets ”reklam, program, bloggar och i andra av företagets applikationer”.

Företaget är baserat i Tyskland och den hemsida de sprider sina tester via heter Nametests.com.

– Personuppgiftslagen säger att man måste hämta medgivande hos personen det gäller för att att få lagra dennes uppgifter. Och det gör de ju, jag tror faktiskt att de följer lagen till punkt och pricka. Men folk är så glada att få utföra det där testet ändå så det spelar egentligen ingen roll, säger Fredrik till Metro.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Nametests.com att de försäkrar oss om att de inte säljer vidare någon data.

”Opposite gender”-test

Ett test som cirkulerat i mångas Facebook-flöden de senaste dagarna ger användaren möjlighet att få se hur hen skulle se ut som ett annat kön. Det testet kommer från en sida som heter Wearetests.com. Deras villkor skiljer sig från tidigare nämnda företag.

Wearetests skickar ingen information vidare till en tredje part. De använder bara information under den tid då en användare gör testet, enligt deras policy.

Så stoppar du fejkade vänförfrågningar på Facebook 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM