Stulen grind från Dachau hittad i Norge

Publicerad 2016-12-02

För två år sedan stals en järngrind med texten ”Arbeit macht frei” från koncentrationslägret Dachau i södra Tyskland.

Nu har den av allt att döma hittats i en lövhög i Norge.

– Tack vare ett anonymt tips har polisen i norska Bergen säkrat en järngrind med den kända texten, säger tysk polis i ett uttalande.

Den hundra kilo tunga grinden anmäldes stulen från Dachau några kilometer utanför München den 2 november 2014. Grinden är cirka två meter hög och en meter bred och var placerad i anslutning till koncentrationslägrets huvudingång.

– Förfärligt, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel när stölden blev känd.

”Är i bra skick”

Nu uppger polis i Bayern att norsk polis tack vare ett anonymt tips har hittat en likadan grind utanför Bergen vid den norska västkusten.

– Att döma av bilden som skickats till oss är det högst troligt att det här är grinden som stals från Dachau, säger polisen i Bayern.

Enligt norsk polis hittades grinden utomhus.

– Den hittades utomhus. Man kan se att den har förvarats utomhus, men den är i bra skick, säger polistalespersonen Margrethe Myrmehl Gudbrandsen, som också berättar att fyndet gjordes i en lövhög utanför Bergen.

Grinden ska skickas tillbaka till Tyskland "så snart som möjligt", säger Margrethe Myrmehl Gudbrandsen.

Det finns uppgifter om några gripanden med anledning av fyndet.

Svensk nazist bakom stöld 2009

En skylt med samma text, ”Arbeit macht frei”, stals från koncentrationslägret Auschwitz utanför Krakow i Polen 2009. Hjärnan bakom den stölden, den tidigare nynazisten Anders Högström från Sverige, greps och dömdes till två års och åtta månaders fängelse.

ANNONS