Clinton ändrar taktiken – för att knäcka Trump

avGustaf Tronarp

NEW YORK. I valspurtens absoluta slutspurt knappar Donald Trump in på Hillary Clinton.

Nu trappar hon upp angreppen mot sin rival.

– Han är en mobbare, säger den demokratiska presidentkandidaten.

Foto: AP
Hillary Clinton.

Länge hade Hillary Clinton en ganska betryggande ledning i opinionen. När nästan alla nyheter från valrörelsen handlade om Donald Trumps skandaler kunde Clinton-kampanjen se hur stödet ökade utan att de behövde göra så mycket.

Sedan kom beskedet att FBI granskar nya mejl som kan vara kopplade till utredningen om den privata mejlservern. Plötsligt hamnade Hillary Clinton på defensiven. Donald Trump fick nytt bränsle till påståendena om att demokraten är korrupt och oärlig.

”Kommer inte undan med det”

De senaste opinionsundersökningarna visar att valrörelsens slutspurt kommer att bli en rysare. Enligt Washington Post/ABC News senaste mätning ligger rivalerna lika.

Det försämrade läget har fått Hillary Clintons kampanj att lägga om sin strategi. I sina valtal skärper nu Clinton retoriken mot Trump.

– Donald Trump har tillbringat mycket tid med att förminska, nedvärdera, förolämpa och angripa kvinnor, sa hon under ett kampanjmöte i Dade City, Florida, på tisdagen.

– Han är en mobbare.

Clinton hade med sig den tidigare Miss Universum-vinnaren Alicia Machado på scenen. Hon har berättat om hur Trump förolämpade henne när hon deltog i tävlingen.

– Jag var rädd för honom. Han drev med mig, och jag visste inte hur jag skulle svara.

Machado uppmanade väljarna att skicka ett budskap till republikanen:

– Han ska inte komma undan med det här.

”Ingen dröm är för stor”

Även Donald Trumps kampanj har justerat taktiken under de senaste dagarna. Miljardären har visserligen fortsatt att angripa Clinton för mejlaffären, men på ett mer nedtonat sätt.

I stället har attackerna på Obamacare fått mer utrymme. Trump har också övergett en del av etablissemangskritiken till förmån för mer positiva budskap.

– Jag är trött på politiker som ber det amerikanska folket att skjuta upp sina drömmar till en annan dag, men de menar egentligen ett annat årtionde.

– Det enda vi behöver göra är att sluta tro på det politiska etablissemanget, och börja tro på varandra. Ingen dröm är för stor, sa han vid ett valmöte i Florida på onsdagen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM