”Terrorist direktsände sin attack på nätet”

NYHETER

1 av 8

Polismannen var på väg hem när han han höggs till döds utanför sin bostad i en förort till Paris.

Gärningsmannen, som enligt källor heter Larossi Abballa, barrikaderade sig sedan i polismannens bostad och dödade hans fru.

Mördaren direktsände den våldsamma attacken på Facebook, rapporterar CNN och hänvisar till källor med insyn i utredningen,

Terrorgruppen IS uppges ta på sig dådet enligt BBC.

Enligt franska tidningen Le Monde ska den 42-årige polismannen ha huggits ihjäl utanför sitt hem i Parisförstaden Magnanville vid 21-tiden på måndagen. Franska medier rapporterar att polismannen var på väg hem från jobbet och civilklädd när han angreps av knivmannen.

Den misstänkte gärningsmannen, 25-årige Larossi Abballa enligt flera medier, ska sedan ha barrikaderat sig i polismannens bostad och hållit den dödades fru och barn som gisslan.

Dödades vid insatsen

Franska polisens insatsenhet Raid omringade under måndagskvällen fastigheten och ska även ha evakuerat flera grannar. Även el och gas ska ha stängts av i bostadsområdet under dramat.

Strax efter midnatt uppgav AFP att detonationer hörts från platsen för gisslandramat och att polisen genomförde en räd. Kort senare rapporterade franska tv-kanalen BFMTV att polisen tagit sig in i bostaden och att den misstänkte ska ha dödats.

– Vi hade ingen framgång i förhandlingarna. Ett beslut togs att starta en insats vid midnatt, säger Pierre-Henry Brandet,talesperson vid inrikesdepartementet till AFP.

Svor trohet till IS

I bostaden ska polismannens fru ha hittats död. Parets treåriga barn ska ha klarat sig utan fysiska skador, rapporterar BMFTV.

En källa med insyn i utredningen beskriver för tv-kanalen CNN att gärningsmannen direktsände sin attack på Facebook.

Enligt tidningen Le Parisien är även hustrun polisanställd. Motivet till dubbelmordet är ännu okänt. I franska medier har det förekommit obekräftade uppgifter om att den misstänkte var granne med den mördade polismannen och hans fru.

Tidigare dömd för terrorbrott

Under tisdagen meddelade IS att en av deras anhängare hade huggit en fransk polisman till döds innan han själv dödades. IS ska inte officiellt ha tagit på sig dådet men enligt terrorgruppens propagandaorgan Amaq uppger man att "IS-krigaren dödade en polischef på polisstationen i staden Les Mureaux och hans fru med stickvapen nära Paris". Enligt BBC ska mannen ha svurit trohet till IS och enligt vittnen ska gärningsmannen ha skrikit "Allahu Akbar", "Gud är större", när dådet utfördes.

Den misstänkte Abballa dömdes 2013 till tre års fängelse för kopplingar till en terrororganisation i syfte att förbereda terrorbrott, skriver TT och hänvisar till AFP.

Hollande fördömer dådet

Franska åklagare som arbetar med terrorbrott kommer att utreda fallet. Frankrikes president Francois Hollande fördömer dådet och meddelade under måndagskvällen att man ska hålla ett möte under tisdagen för att diskutera händelsen.

– Vi kommer att bringa klarhet i omständigheterna kring den här fruktansvärda tragedin, säger han till AFP.

Efter tisdagens möte berättade Hollande att man klassar händelsen som ett terrordåd.

Senare på dagen meddelade franska myndigheter att två personer med koppling till dådet frihetsberövats, uppger Sky News. På vilket sätt de ska ha varit inblandade framgick inte inledningsvis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris