Norrmän och svenskar fångade monsterfisk – från segelbåt

Från en segelbåt lyckades en norrman och flera svenskar dra upp en riktig monsterfisk.

En 3,4 meter lång spjutfisk på över 400 kilo.

– Den var större än vad vi någonsin sett, helt brutalt, säger svenske Hannes Ribbner.

I slutet av förra veckan lyckades svensken Hannes Ribbner, 24, tillsammans med sina kollegor från Norge och Sverige, göra sitt livs fångst. Vid den brittiska ön Ascension, i södra Atlanten, drog de upp det som kan vara den största fisken som fångats från en segelbåt – någonsin.

– När vi fick upp den till ytan börjar alla skrika, ingen fattar vad som händer. Den var större än vad vi någonsin sett, helt brutalt, säger Hannes Ribbner.

”När den kom upp skrek alla”

Det började med att den gigantiska spjutfisken simmade runt mellan betena som fiskegänget lagt ut, men sedan försvann den.

Trots det gav de inte upp och efter några minuter kunde de se jättefisken hoppa upp över vattenytan intill båten och då var kampen igång igen.

– Den höll sig vid vattenytan hela tiden och då gör man så att man backar med båten efter fisken tills den blir trött av att hoppa och simma, säger han.

Efter 10-15 minuters kamp var det över.

– När den kom upp skrek alla, vi hade ingenting redo för att dra upp en sådan stor fisk och det blev fullt kaos på båten. Alla sprang runt men ingen fattade vad vi höll på med.

– Det tog en stund att förstå vad som hänt. Allt gick så fort, säger han.

”En sjuk upplevelse”

Fisken vägde över 400 kilo och var hela 3,4 meter lång.

Chansen att få en sådan bjässe är minimal.

– Det var en sjuk upplevelse. Det är coolt att se en sådan stor fisk hoppa och greja, vi har aldrig sett något liknande, säger Hannes Ribbner.

Vad gjorde ni med fisken?

– Vi släppte tillbaka den. Det stora för mig var att fånga fisken och se hur stor den var, det kändes bra att släppa den för det var helt fantastiskt att se den simma tillbaka, säger han.

Ombord på båten ”Offshore Hunter” är svenskarna Hannes Ribbner, Johan Mikkelsen, Matilda Leijon och norrmannen Morten Ruud. De har i månader sökt efter en riktigt stor spjutfisk – och nu lyckades de dra upp en extraordinär bjässe. Något som fisketidningen Hooked var först med att rapportera om.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN