Rysslands bombningar i Syrien

”Det känns som en väldigt plötslig vändning”

Av: 

Simon Krona

NYHETER

CNN:s korrespondent Clarissa Ward är en av få västerländska journalister som har tagit sig in i det rebellkontrollerade området i Syrien på över ett år. Hon har på nära håll sett hur bomberna fallit över civila, och är överraskad över Vladimir Putins senaste utspel.

– Jag är helt mållös. Det känns som en väldigt plötslig vändning, att han går ifrån sin linje om att stödja Assad-regimen, säger hon i en stor tv-intervju med Aftonbladet.

I en ny reportageserie på CNN skildrar hon livet för de civila i den syriska staden Ariha. Clarissa Ward hade inte hunnit vara på plats i mer än ett dygn innan de första bombplanen hördes susa förbi över henne.

Bomben slog ner vid en fruktmarknad. Flera civila dog.

I sex månader planerade Clarissa Ward sin resa in i det rebellkontrollerade området i Syrien. Hennes största rädsla var att bli träffad av ryska bomber.

– Det finns mycket man kan göra för att minska risken för att bli kidnappad. Men det finns i princip inget du kan göra för att skydda dig mot bomber som faller från himlen när det inte finns några regler om vilken typ av mål som bombas. Det var det slumpartade i det som gjorde det här till ett skrämmande uppdrag.

Förvånad och skeptisk

Hon är både förvånad och skeptisk till nyheten om att Ryssland ska dra tillbaka sin styrkor i landet.

– Jag är helt mållös. Det känns som en väldigt plötslig vändning, att han går ifrån sin linje om att stödja Assad-regimen. Djävulen sitter i detaljerna här tror jag. Å ena sidan försöker Putin visa att han har ett intresse av fred, men det väcker å andra sidan ännu fler frågor. Handlar det om ett fullständigt militärt utträde ur området? Inkluderar det flygbombningarna?

Se hela intervjun här.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

LÄS OCKSÅ

Syrienkriget – 5 år av död, terror och krossade liv

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands bombningar i Syrien

Syrien