”Skulle begå ett självmordsdåd men backade ur”

Salah Abdeslam är nu officiellt anklagad för mord med terrormotiv. Han planerade att spränga sig nära Stade de France i samband med Parisattacken – men drog sig ur i sista stund, enligt åklagare.

Interpol har nu gått ut med att 190 länder ska hålla extra vaksamhet vid sina gränskontroller, inklusive Sverige.

Tipsa | Aftonbladet

Paristerroristen Salah Abdeslam vårdades under morgonen på sjukhus för en skottskada i benet. Han har fått lämna sjukhuset och kommer att föras till ett belgiskt högsäkerhetsfängelse.

Nu har han anklagats och fått sin misstankerubricering som kan översättas till mord i samband med terrorism, skriver nyhetsbyrån Reuters som citerar belgiska åklagare.

– Min klient samarbetar med den belgiska domstolen och han medger att han var i Paris den 13 november, säger Abdeslams advokat Sven Mary, enligt belgiska Nieuwsblad.

Motsätter sig utvisning

Nya uppgifter från belgiska BFMTV gör gällande att Abdeslam var mer inblandad i terrorplanerna i Paris än man tidigare trott. Abdeslams plan var att spränga sig själv på Stade de France tillsammans med de andra terroristerna, enligt BFMTV. Han körde först personer till de planerade attackplatserna. Men han själv drog sig ur och dumpade sin bombväst i en papperskorg. Det bekräftas av åklagaren Francois Molins under en presskonferens på lördagen. Uppgifterna ska komma direkt från den numera ökände terroristen i förhör.

Salah Abdeslam har genom sin advokat låtit meddela att han kommer att motsätta sig en utvisning till Frankrike, något som Frankrikes president Hollande krävt ska ske.

Ett beslut om utlämnande kan komma inom fem dagar då Abdeslam ska framträda inför en domstol.

Interpol varnar Sverige

Ytterligare en man som fanns på den belgiska polisens efterlysningslista, Monir Ahmed Alaaj, med alias Amine Choukri, greps under gårdagens räd i stadsdelen Molenbeek. En familj på tre personer som skyddade Abdeslam och Alaaj i sitt hem är också misstänkta.

I samband med gripandet har den internationella polisorganisationen Interpol gått ut med att de 190 länder som samarbetar i organisationen, inklusive Sverige, måste hålla högre vaksamhet vid sina gränskontroller. Anledningen är att gripandet kan ha gett indikationer till medbrottslingar att nu fly Europa eller andra länder utanför kontinenten.

”Utökad dokumentkontroll”

– Vem som än är kopplad till Abdeslam kommer att vara rädd för att deras position kan röjas och försöka fly för att undvika att bli upptäckt, säger Interpolchefen Jürgen Stock i uttalandet.

Malin Näver, pressekreterare vid polisens mediecenter, säger att den Nationella operativa avdelningen har tagit del av Interpols varning och sedan tidigare uppfyller kriterierna som den innebär.

– Det handlar om en utökad dokumentkontroll och den görs redan av svenska gränspolisen, säger Malin Näver.

Publisert:

LÄS VIDARE