Valet i Burma 2015

Historiskt val i Burma gav ny president

Av: 

TT

Max Sommerstein

NYHETER

Nationalförsamlingen i Burma har i dag röstat fram Htin Kyaw som president, rapporterar AFP.

Han blir den första presidenten på 55 år som röstats fram i fria val i landet.

Htin Kyaw är en betrodd medarbetare och nära vän till fredspristagaren Aung San Suu Kyi.

Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet, NLD, vann parlamentsvalet med en jordskredsseger förra året och fick då cirka 80 procent av rösterna. Htin Kyaw, som nu valts till president av landets nationalförsamling, är en 69-årig tidigare universitetslärare som varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop. Han vann med 360 av 652 röster, skriver BBC, och tillträder som president i slutet av månaden.

Htin Kyaw tar över efter Thein Sein som backad av militären suttit vid posten de senaste fem åren.

Pensionerad general kom tvåa

Utmanare till posten som Burmas president var den pensionerade generalen Myint Swe, militärens kandidat som kom på andra plats med 213 röster, samt ännu en NLD-utvald kandidat, Henry Van Thio, som erhöll 79 röster. De kommer att tillträda som vice president, samt andrevice precident.

Aung San Suu Kyi själv kunde inte väljas till president på grund av en specialskriven klausul i grundlagen, allmänt ansedd vara riktad mot henne, som säger att den som har barn med utländskt medborgarskap inte kan bli president. Suu Kyis barn är brittiska medborgare.

Militärt styre i nästan 50 år

Militären tog makten i Burma redan 1962 och först 2010 togs de första stegen i en demokratisering av landet. 2015 hölls landets första fria val på 55 år, bortsett från det underkända valet 1990.

Aung San Suu Kyi sattes i husarrest strax före valet 1990 och hölls i husarrest 15 av de 21 åren mellan 1989 och 2010. Hon tilldelades Nobels fredspris 1991.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet i Burma 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Burma 2015

Myanmar (Burma)

Htin Kyaw