Treårig pojke dog av drunkning

NYHETER

Asylboendet ska bygga inhägnad lekplats

Den pojke som drunknade vid ett asylboende intill Lagan har avlidit av skadorna. Pojken fördes under fredagen till sjukhus i Göteborg men hans liv gick inte att rädda. Boende och personal på asylboendet är chockade efter olyckan.

– Det är som en familjemedlem som har gått bort. Det finns inga ord att för att beskriva vad som hänt, säger Nikolaj Lingen Geertinger, ansvarig för asylboendet.

– Vi är oerhört ledsna här. Vi har kastats mellan hopp och förtvivlan. I går fanns det hopp men efter beskedet i dag känns allt svart, säger Nikolaj Lingen Geertinger, delägare av asylboendet.

Dramatiska scener utspelade sig på asylboendet vid halv elva på fredagsförmiddagen. Två barn i treårsåldern hade lämnats utan uppsikt utanför boendet som ligger intill Lagan.

Plötsligt larmade det ena barnet de vuxna. Hennes kamrat, en treårig pojke, hade trillat i vattnet.

– Jag har svensklektion med de vuxna när den lilla flickan öppnade dörren. Hon pekar mot sjön och säger att pojken fallit i vattnet. Alla reser sig genast och springer till sjön, säger Waheed Alakozai, boendevärd på asylboendet.

Var länge under vatten

Waheed Alakozai tror att det dröjde mellan en kvart och halvtimme innan man hittade pojken. Boende och personal hjälptes åt att göra hjärt- lungräddning. Han fördes sedan med ambulans till sjukhus. Under fredagen betraktades pojkens tillstånd som allvarligt. Idag meddelade pressjouren på drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg att pojken avlidit.

Krishjälp från kommunen

Pojken och hans mamma är asylsökande från Irak och har kommit ensamma till Sverige. Enligt Nikolaj Lingen Geertinger ska pappan till pojken resa från London och åka för att ta farväl av sin son och stötta mamman. Markaryds kommun står också beredd med en krisgrupp.

– Kommunen har redan hört av sig och är beredda att stötta mamman med krishjälp om hon kommer tillbaka hit. Migrationsverket har också hört av sig och varit ett stort stöd, säger Nikolaj Lingen Geertinger.

Höjer säkerheten för barn

Asylboendet ligger vid Lagans strand och på tomten finns en brygga ut i vattnet. Den treårige pojken ska ha lekt med en jämnårig kamrat på bryggan när olyckan var framme. Nikolaj Lingen Geertinger menar att man inte har brustit i säkerheten och hänvisar till att föräldrar har ansvar att ha uppsikt över sina barn. Strax efter olyckan tog han och hans fru, som är den andra delägaren, ett beslut om att bygga en inhägnad lekplats.

– Vi har påtalat för de boende att de har ett föräldraansvar. En inhängd lekplats kan vara en ytterligare åtgärd för att höja säkerheten, säger han.

Enligt Nikolaj Lingen Geertinger har händelsen fört boende och personal närmare varandra. Flera av de asylsökande har anmält att de vill hjälpa till att bygga lekplatsen.

– Vi börjar bygga så fort byggvaruhusen öppnar på tisdag, säger han.