Hunden Piper håller flygplatsen säker

1 av 3 | Foto: Border collien Piper har hjälpt till på flygplatsen i lite mer än ett år.
NYHETER

Många hundar jagar pinnar – men det gör inte Piper.

Han jagar bort fåglar och djur från startbanan på en flygplats, så att flygplanen kan lyfta.

Piper är en åttaårig border collie med ett något ovanligt jobb. Han hjälper flygplan att lyfta från flygplatsen Cherry Capital Airport i den amerikanska staden Traverse City i Michigan, skriver ABC News.

Piper gör sitt jobb genom att skrämma iväg ankor, gäss, ugglor, rävar och andra djur som håller till på startbanan.

– Border collies är födda för den här typen av arbete, de är herdar, säger hans ägare Brian Edwards till ABC News.

Han har jobbat på flygplatsen sedan 2008 och har arbetat tillsammans med Piper i lite mer än ett år. Brian Edwards kände till att andra flygplatser använde sig av tränade hundar och bestämde sig för att träna sin egen hund Piper, som han haft sedan 2012. Efter en tids träning blev Piper van vid den bullriga arbetsplatsen.

– Flygplan är inte något som är naturligt för en hund. Vi tränar för det värsta möjliga scenariot och vet att vi kommer att prestera vårt bästa, säger Brian Edwards till ABC News.

Har solglasögon och öronmuffar

Enligt Brian Edwards är det relativt ovanligt att hundar hjälper till att hålla flygplatsen säker, och speciellt ovanligt är det att både hunden och ägaren arbetar på samma flygplats. Piper har nu blivit en stor tillgång för flygplatsen och han tycks trivas med sitt volontärarbete. Till och med efter att ha skadat tassen i november förra året, dök han upp på jobbet med ett färgglatt gips. Till vardags bär han stora solglasögon för att undvika smuts och skräp som flyger upp på banan och för att skydda ögonen från solljus. Han har också öronmuffar för att skydda hörseln.

– Regel nummer ett är att alltid se häftig ut, säger Brian Edwards till ABC News.

– Jag är mest stolt över att se honom gå ut där och utmärka sig och fortsätta lära sig nya saker. Det finns ingen större glädje i mitt liv, fortsätter han.