”Jag gillar Trump men är trött på alla förolämpningar”

1 av 10
NYHETER

Huntsville, Alabama. Fru Captain America letar efter ”en god kristen”.

Krigsveteranen John lutade åt Marco Rubio, men har tröttnat på Floridasenatorns tråkiga stil.

Nu är båda nyfikna på fenomenet Donald Trump.

”The Donald” är i stan.

Det råder festivalstämning på gatorna så snart vi kör in i den lilla staden Madison, som ligger strax utanför Huntsville i norra Alabama. Området kring skolans stadion har öppnat flera timmar tidigare. Läktarna är fullpackade.

Längs med asfaltsvägen mot det stora valmötet säljs t-shirts, kepsar, knappar, klistermärken, skyltar, det mesta en människa kan tänkas ha på sig, med olika Trump-citat: ”Bomba skiten ur IS”- ”Obama, du får sparken” (en blinkning till Trumps reality-såpa). Och förstås, valmottot om att lyfta USA till framgång: ”Make America Great Again”.

– Det blir republikanskt på tisdag. Antingen Trump, Cruz eller Rubio, säger LD Gale – eller fru Captain America som hon kallar sig i dag eftersom hon nästan flyger fram i sin dräkt och mantel med den amerikanska flaggans färger – precis som superhjälten i filmen.

Hon och familjen bor i Huntsville. Maken Tom är pensionerad från flygvapenbasen Redstone Arsenal som ligger i närheten. Dagen LD Gale pratar om är den så kallade supertisdagen, då 13 stater och ett territorium (Samoa), varav Alabama är en, går till val för att välja en presidentkandidat.

”Han är en god kristen”

– Jag lutar mot att det blir Trump, vi får se. Jag är här för att höra vad han har att säga. Det kan bli Cruz också, han är en god kristen, säger Gale.

Sydstaterna, som Alabama tillhör, står i fokus på supertisdagen. Här finns flest delegatsröster att vinna, vilket är vad kampen handlar om nu för presidentkandidaterna.

Supportrar från båda partier röstar på den kandidat de vill ha, och rösterna omvandlas till delegatsröster (några av dem är fasta, och får alltså inte ändras). Delegaterna tar sedan det formella beslutet om vem som blir partiets nominering till presidentkandidat på partikonventen i juli.

I storstaten Texas handlar det om hundratals delegatsröster för både Demokraterna och Republikanerna. Här i Alabama kan Trump eller någon av hans republikanska motkandidater ta hem ett 50-tal delegatsröster. 60 delegatsröster står på spel för Demokraternas kandidater.

Hillary Clinton bakom galler

Då gäller det att ragga röster. Och om det är något kandidaterna gör inför supertisdagen är det just det.

– Jag hörde att Hillary hade 2 300 besökare på sitt valmöte i går, säger veteranen John där vi står och väntar på Trump inne på Madisonstadion.

På bröstet bär han en knapp med en bild på Hillary Clinton bakom galler. Det blir inte på Demokraternas än så länge mest populära kandidat som hans röst läggs, det är uppenbart.

– Jag gillade Marco Rubio förut, säger John om den unge Floridasenatorn, den ena av Trumps två mest aktuella motkandidater.

– Men så började han säga en massa saker som jag inte höll med om. Varför skulle det vara dåligt om Trump har ärvt en massa pengar, till exempel? Jag har insett att jag håller med om mycket av det Trump säger, fast jag gillar inte alla förolämpningar. Det hoppas jag att han slutar med.

Jubel när Trump nämner muren

Uppe i luften ser vi Trumps eget flygplan sänka sig ner mot Huntsvilles flygplats. 40 minuter senare står han på scenen med en röd kampanjkeps på huvudet och ryter de välbekanta orden:

– Vi ska bygga den där muren mot Mexiko. Och det är Mexiko som ska betala för den!

Jättejubel utbryter bland de tusentals åskådarna.

Trump själv påstår att det är hela 32 000 personer på plats.

Han är självsäker. Minuterna efter att han landat i Huntsville skrev han på Twitter att han hade en överraskning och vi har just fått den presenterad. Alabamasenatorn Jeff Sessions, som aldrig tidigare öppet stöttat någon presidentkandidat, lovar Trump sin support. Det är den förste senatorn som går ut och stödjer Trump. Så det betyder en hel del för ”The Donald”.

Även om han ger intrycket av att köra ett helt eget race, där han står vid podiet. Donald Trump talar ungefär som om han satt vid en middag med släkten. Ofta avbryter han sig själv.

”Lille Marco och lögnaren Ted”

– Jag ska berätta för er om lille Marco och lögnaren Ted.., börjar han.

Publiken väntar på nästa hån.

Så ser han ett propellerplan uppe i luften och utbrister:

– Vad är det där? Är det IS? Jag ska bomba skiten ur dem!

Vid flera tillfällen blir han också avbruten av annat.

Som när den förhållandevis vita publiken försöker blockera en grupp afroamerikaner som tagit med en gul skylt med texten ”Black lives matter” (Svarta liv spelar roll). Den medborgarrättsrörelse som vuxit i USA och som uppmärksammar framförallt polisvåld mot svarta, blir hånad på läktaren där Trumpsupportrar skriker och höjer sina skyltar för att täcka över gruppens budskap.

Kastas ut

Till slut kastas den protesterande gruppen ut, efter att Trump gastat: ”Få ut dem härifrån!”. Och så säger han från podiet:

– All lives matter.

Alla liv spelar roll. Den fras som blivit vanlig för den som indirekt vill säga att rörelsen inte behövs.

Innan Trumps evighetslånga tal är slut har nästan hälften av publiken gått därifrån. Alabamakvällen har blivit kylig och ingen sjunger längre med när ”Sweet home Alabama” spelas för tredje gången. Trump har upprepat att han älskar publiken så många gånger att en man bredvid mig yttrar ”jaja, vi har hört det”.

Medierna börjar snart dividera om huruvida Trump kan få ett lika stort stöd också i sydstaterna. Kan han till och med vinna i Texas, trots att Ted Cruz är senator där?

I natt på supertisdagen får vi svaret.

FÖLJ HELA DRAMAT PÅ AFTONBLADET TV

Foto: Henrik Torehammar är bi­sittare och Claes Åkeson programledare.

21.30: Det händer i dag.

Gäster: Elizabeth Walentin och Wolfgang Hansson.

Per Bjurman och Nivette Dawod är med på Skype från USA.

21.46: Det här är Super Tuesday.

Gäster: Elizabeth Walentin och Wolfgang Hansson.

22.00: De republikanska kandidaterna.

Gäster: Jakob Stenberg och Henrik Nygren.

22.16: De demokratiska kandidaterna.

Gäster: Jakob Stenberg och Henrik Nygren.

22.31: Så blir världen med Trump.

Gäster: Frida Stranne och Wolfgang Hansson.

23.01: Makt och stil.

Gäster: Laura Luna från bloggen ”Stil och sånt”, tidigare makt- och stilskribent på makthavare.se och USA-svensken Jesper Parnevik.

23.31: Barn i valet.

Gäster: Frida Stranne och Frida Malmgren.

23.46: Nyhetsuppdatering.

00.00–05.00: Live-sändning från CNN.

05.00: Nyhetsuppdatering.

Gäster: Roland Poirier Martinsson och Birgitta Ohlsson.

Per Bjurman och Nivette Dawod är med på Skype från USA.

07.35: Kroppsspråketsbetydelse.

Gäst: Henrik Fexeus.

07.50: Valets ekonomi.

Gäst: Mikael Törnwall.

08.35: Retorik.

Gäst: Peter Nitschke, retorikexpert.

08.50: Nyhetsuppdatering.

Gäster: Göran Greider och Sara Skyttedal.

09.00: Slut!

ARTIKELN HANDLAR OM