Tjuvar gömde sig före silverkupp

NYHETER

Tjuvarna tros ha besökt utställningen på Sjöbo konsthall innan de genomförde sin fräcka kupp – genom att gömma sig.

Därefter har de stulit silversmycken för runt 100 000 kronor.

– Det är jättetråkigt och förfärligt, säger Ylva Wallström, kultursekreterare i Sjöbo.

Under onsdagsmorgonen upptäckte gjorde personalen på Sjöbo konsthall den trista upptäckten. Två av tre montrar med silversmycken var uppbrutna eller krossade.

– Det var en utställning som pågått sedan i fredags. Det är två glasmontrar som man brutit upp och tagit i stort sett alla smycken som låg i dem, säger Ylva Wallström, kultursekreterare i Sjöbo.

Inte brutit sig in

Inget var uppbrutet på väg in i konsthallen, så en teori är att tjuvarna gömt sig där under utställningens sista timmar på tisdagen.

– Vi misstänker det i alla fall. Det är ju inget inbrott, för de har inte brutit sig in någonstans. Det kan ju finnas ställen att gömma sig på, säger Ylva Wallström.

Polisen har under onsdagen varit på platsen och tagit emot anmälningar. Under dagen har också tekniker genomsökt konsthallen i jakt på bevis, enligt Louise Englund, inre befäl vid polisen i Ystad.

Hon kan inte uttala sig om hur man misstänker att inbrottstjuvarna tagit sig in.

Vid konsthallen går larmet igång automatiskt under kvällen, vilket personalen själva inte styr över. Byggnaden delar man med bland andra bibliotek och turistbyrå i Sjöbo.

”Är respektlöst”

För konsthallen var inbrottet naturligtvis en tragisk historia.

– Det är dels väldigt tråkigt för silversmeden då det är hans arbete som förvunnit. Utställningen är ju också på något vis vandaliserad. Det är respektlöst mot de som arbetat med utställningen och mot alla som ville komma och titta på den, säger Ylva Wallström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sjöbo

Brott