Bernie skrällvann i Michigan

1 av 2
NYHETER

MIAMI. Bernie Sander skrällde i natt.

Han vann primärvalet Michigan – till Hillary Clintons chock.

– Det har varit en fantastisk kväll och den visar att vi kan vinna det här. Snart är det val i delstater där vi är ännu starkare, jublade den radikale Vermont-senatorn under ett kort segertal i Florida.

Bortsett från att väldigt få på förhand trodde att Donald Trump skulle dominera så kraftigt har den pågående primärvalsrörelsen rymt få verkliga överraskningar, men i natt serverades en rejäl en i Michigan.

För bara någon dag sedan sa opinionsmätningarna att Hillary Clinton skulle vinna den tunga industristaten i norr med mellan 20 och 30 procentenheter.

Men i själva verket blev rösträkningen en riktig nagelbitare och när den var över visade det sig att Bernie Sanders hade vunnit med 50 procent av rösterna – mot Clintons 48.

– Det har varit en fantastisk kväll, konstaterade den 74-årige senatorn från Vermont under ett oväntat kort segertal vid ett valmöte i Miami.

– Människor är trötta på det korrupta finansieringssystemet av valkampanjerna i USA och därför vänder sig fler och fler till oss.

Möts i debatt

Clinton kunde trösta sig med att hon samtidigt bärgade ytterligare en jordskredsseger i södern – hon fick drygt 82 procent av rösterna i Mississippi och utökade därmed sitt försprång i antal delegater – men  Michigan hade med sin speciella demografi och sin status i det demokratiska partiet större symbolvärde.

– Den här segern visar att vår politiska revolution vinner mark och att vi kan vinna nomineringen, fortsatte Sanders.

– Snart väntar val i delstater där vi är ännu starkare.

Kommande natt möts de både demokratiska rivalerna i en debatt här i Miami.

Efter överraskningen i Michigan blir den extraordinärt viktig.

ARTIKELN HANDLAR OM