Skandalprinsen som blir Thailands kung

Publicerad 2016-10-13

Han är prinsen som gav sin älskade pudel kaptens grad i det thailändska flygvapnet.

Nu ska Maha Vajiralongkorn ta över Thailands tron efter sin far kung Bhumibol.

Men i många thailändares ögon är 64-åringen bara en bortskämd odåga.

Trots att Thailands kung var sjuk i många år före sin död har det varit förbjudet att planera för, eller ens diskutera efterföljare i successionen. Först nu, efter kungens död, vet thailändarna vem som kommer att bli regent.

Lagen har tillåtit vem som helst av de fem kungabarnen ta över tronen, men det är Maha Vajiralongkorn som innehaft titeln kronprins och bara någon timme efter dödsbudet meddelades det att han nu kommer att bli Thailands nye kung – till många thailändares fasa.

Föraktad

Skillnaderna mellan far och son kunde knappast varit större. När den gamla kungen åtnjutit folkets kärlek är sonen snarare föraktad och avfärdad som en bortskämd brat, framför allt av den rojalistiska medel- och överklassen.

De fruktar att den nya kungen kommer att innebära en helt ny destabiliserande faktor i det redan splittrade landet.

Maha Vajiralongkorn är utbildad stridspilot i det thailändska flygvapnet, men den militära karriären har ofta hamnat i skuggan av skandalerna som kommit på rad sedan det första äktenskapet i början av 1970-talet.

I december förra året skilde sig 64-åringen från sin tredje fru och har sedan dess bott i Tyskland tillsammans med sin älskarinna.

Nakenfest för hunden

Kronprinsen har aldrig visat något större intresse för den thailändska politiken. När landet kastats från en kris till en annan har han istället levt ett minst sagt excentriskt playboyliv. På 1980-talet förföljdes han med rykten om att ha nära kopplingar till organiserad brottslighet och fick då öknamnet Sia O.

För några år sedan läckte en film ut på prinsen som tillsammans med sin dåvarande fru firade den gemensamma pudeln Foo Foos födelsedag.

Den dåvarande prinsessan var endast iklädd stringtrosor när hon sågs mata den vita hunden med födelsedagstårta samtidigt som kronprinsparet servades av tjänstefolk i vita uniformer.

Hunden hade av husse utsetts till kapten i det thailändska flygvapnet och när den till sist dog anordnades en buddistisk minnesceremoni.

Skandalbilder

I somras spreds det en rad bilder i tysk press som påstods föreställa den thailändske kronprinsen när denne hälsade en hedersvakt iklädd ett kort linne, jeans och med fejkade tatueringar längs armarna. Thailändska myndigheter hävdade att bilderna var fejkade, men historien kom ändå att spä på bilden av prinsen som den evige slarvern.

Men det är inte bara skandalerna som nu oroar den thailändsk eliten.

Den blivande kungen ska också haft nära kontakter med den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra som befinner sig i landsflykt sedan han avsattes 2006.

Thaksin Shinawatra som har starkt stöd bland många fattiga i Thailand är mångmiljardär och påstås ha givit kronprinsens stora summor pengar.