Kent Ekeroth i bråk vid Stureplansklubb

Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth var i natt inblandad i ett slagsmål vid en nattklubb i centrala Stockholm, kan Aftonbladet avslöja.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har han slagit en ung man i ansiktet efter att ha nekats inträde. Själv hävdar Ekeroth att han agerade i självförsvar.

”Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil”, skriver Kent Ekeroth i ett sms till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

Bråket inträffade i kön till nattklubben Solidaritet nära Stureplan i centrala Stockholm vid 02.30-tiden på onsdagsnatten. Den högprofilerade SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth ska ha nekats inträde, och varit på väg därifrån. Då ska en man i kön ha kommit med ett provocerande uttalande, varpå politikern uppges ha gett honom ett knytnävsslag i ansiktet.

Kent Ekeroths livvakter tillkallade polis, som snabbt var på plats. Ingen av de inblandade ska ha fått några allvarligare skador.

Polisanmälan om misshandel

Polisen bekräftar att en anmälan om misshandel upprättats.

– Ja, det har kommit in en misshandels-anmälan från den platsen vid ungefär den tiden som du nämner. Det har också kommit in en motanmälan som även den rör misshandel. Det är inte helt ovanligt i sådana här fall, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Nu ska vi vidta de vanliga utredningsåtgärderna för att försöka bringa klarhet i vad som hänt.

Enligt Lars Byström har ingen omhändertagits i samband med det inträffade.

– Vi vidtog de rutinmässiga åtgärderna på plats med förhör av de inblandade och vittnen. Men vad jag hört så har ingen frihetsberövats.

Polisen är i nuläget förtegen med detaljer om händelsen.

– Vad som framkommer exakt i anmälan kan jag inte gå in på, säger Lars Byström.

Ekeroth: Blev attackerad

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera SD-politiker ute tillsammans tidigare under kvällen. Vid det aktuella tillfället ska Ekeroth dock ha haft sällskap av en vän utanför partiet.

I ett sms till Aftonbladet bekräftar Ekeroth att han varit inblandad i ett bråk. Han hävdar dock att det var han som blev angripen.

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka. Det blev lite distans mellan honom och mig och bråket avvärjdes. Efteråt kom polisen och verkade omhänderta flera av de som legat bakom angreppet mot mig.

Hot och våld mot politiker blir allt vanligare. Själv har jag tappat räkningen på hur många gånger jag blivit angripen för min politiska uppfattning. Bara för en dryg månad sedan blev jag påhoppad när jag lämnade Riksdagen. Det gör mig ledsen. Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?”

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet

Förundersökning inledd

Poliskällor uppger för Aftonbladet att det finns misstankar om att Kent Ekeroth slagit ytterligare en person. Bråket ska ha fångats av övervakningskameror, men filmen är hemligstämplad hos polisen. Ärendet har fått högsta säkerhetsklassning.

Utredningen sköttes tidigare av Säkerhetspolisen, Säpo, men togs senare över Särskilda åklarkammaren.

– Vi känner till att det har skett en incident med en skyddsperson. Vår personal var på plats och vidtog skyddsåtgärder, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, och fortsätter:

– Vi har tagit över utredningen från polismyndigheten. Det ligger inom ramen för vårt uppdrag att hantera skyddet av den centrala statsledningen. 

Vad var det för skyddsåtgärder som vidtogs?

– Det kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl. Ärendet omfattas av förundersökningssekretess.

Chefsåklagare Lena Kastlund på Särskilda åklagarkammaren bekräftar för Aftonbladet att en förundersökning om misshandel har inletts.

Har hamnat i bråk förr

Kent Ekeroth, 35, kom in i riksdagen sedan 2010 och är ett av Sverigedemokraternas toppnamn. Ekeroth sitter i justitieutskottet, där han bland annat drivit krav på hårdare tag mot nyanlända som begår brott.

Det är inte första gången som riksdagsledamoten är inblandad i stökiga situationer i klubbmiljö. Under de senaste åren har han figurerat i flera uppmärksammade bråk.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas partiledning.

Publisert:

LÄS VIDARE