Båt med asylsökande kapsejsade i Öresund

avJonas Löfvenberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mathias Øgendal
En person fick bärgas med helikopter efter att en båt med asylsökande kapsejsade i Öresund under måndagen.

En person ligger i koma efter att ha försök att ta sig från Danmark till Sverige över Öresund.

Enligt dansk polis är det asylsökande som försökt ta sig över sundet.

Fyra personer ska ha kapsejsat när de försökt ta sig med båt till Sverige från Danmark. Det uppger SR.

Olyckan skedde utanför Saltholm, ön mitt i Öresund. Tre av personerna ska ha tagit sig i land på på ön medan en person bärgats med helikopter i en större räddningsinsats, rapporterar danska Tv2.

Enligt dansk polis handlade det om en grupp med asylsökande. Två av dem har gripits och två har förts till sjukhus. En av de skadade uppges ligga i koma.

Kustbevakningen är, nu när det är vår, beredd på att fler flyktingar kan försöka ta båt till Sverige för att söka asyl, skriver Sydsvenskan.

– Vi får med ojämna mellanrum in information om misstänkta båtar. Men man kan verkligen inte säga att det handlar om en ny flyktväg över Öresund, säger Mattias Lindholm, presstalesman på Kustbevakningen, till sydsvenskan.se.

Att upprätta bevakning i småbåtshamnarna skulle dock kräva otroligt mycket resurser, konstaterar Leif Fransson som är operativt ansvarig för gränspolisen i syd.

– Vi har ju ett stort antal småbåtshamnar och dygnet har 24 timmar. Det går inte att få till en vettig bevakning, det är helt omöjligt. Vi pratar i så fall om tusentals poliser som skulle behöva jobba med det här för att få en fullödig kontroll, säger Leif Fransson till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM