Klart: Skånskan får egen ordbok

NYHETER

Abekatt, grishals, hällörad, fubbick och vrövvel. För den som inte är helt bekant med orden kan det vara en tröst att skånskan nu får en egen, ny ordbok.

Det är radioprataren och manusförfattaren Kalle Lind som ligger bakom ordboken ”Skånsk-svensk ordbok – från abekatt till övanpo”, skriver Sydsvenskan. Han har valt ut orden ur tre olika kategorier: ord som han själv eller hans familj använder, ord som är ”genuint skånska och förankrade i den sydsvenska kulturen” och ord som helt enkelt är roliga.

Favoritordet: ”Sjatte”

För Sydsvenskan berättar Kalle om sina egna favoritord från det skånska språket, bland annat ordet ”sjatte”.

– Det är en snubbe, för det är nästan alltid någon av hankön, som aldrig får till det och man inte kan anförtro något. Det är ingen ond person, men om du ger en sjatte i uppdrag att handla på systemet så kommer han att missa öppettiderna och stå där utanför klockan 18.01. Eller så råkar han ställa flaskan på en bil som kör iväg, säger han till Sydsvenskan.

Kan bli fler ordböcker

Trots att boken inte kommer ut förrän den 25 maj har Kalle redan uppslag för fler skånska ordböcker.

– Redan nu så säger ju folk ”har du med det här ordet” om något som jag aldrig hört tidigare. Så jag har redan ganska många ord uppskrivna för en utökad upplaga eller en del två, säger Kalle till Sydsvenskan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM