Ekot avslöjar: Staten isolerar allt yngre barn

1 av 3
NYHETER

Nio- och tioåringar låstes in i isoleringscell hos Statens instutitionsstyrelses ungdomshem under 2015, kan Ekot avslöja i dag.

Isoleringsceller som i princip inte ska användas. Men det gjorde de 787 gånger förra året. Och för allt yngre barn.

– Detta behöver stoppas omedelbart, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på BRIS till Aftonbladet.

Ekots granskning, som sänds i dag, visar att Statens institutionsstyrelse, Sis låser in och isolerar allt yngre barn.

– Det är ju helt vansinnigt alltså. Vad tror de att det kommer att göra med de här barnen? Det kommers att göra samma som för mig; att man slutar visa vad man egentligen känner och blir förvirrad i sitt beteende, säger Linnea, som själv blivit isolerad flera gånger, till Ekot.

Inga möbler, kala väggar och madrass på golvet

Isoleringscellerna på Sis ungdomshem ska endast användas i extrema fall, till exempel när någon är väldigt våldsam. Förra året användes de 787 gånger för barn och ungdomar som tvångsvårdas enligt lagen om LVU.

Under 2015 skrevs 16 barn yngre än 12 år in på Sis ungdomshem. De yngsta nio år gamla.

– Det är något som vi måste anpassa oss till. Vi har inte någon större erfarenhet att jobba med så små barn, säger Jan-Erik Josefsson är verksamhetsdirektör på Sis för södra Sverige, till Ekot.

Det är bland annat en nioårig pojke som isolerats. Och en tioårig flicka har isolerats tre gånger, efter att ha kastat saker och hällt ut schampo på golvet.

– Det är naturligtvis en brist att vi inte kan nå en så ung person utan att vi måste ta till den typen av ingripande åtgärder, men det som har beskrivits för mig är ett agerande där personalen helt enkelt inte såg några andra möjligheter.

I isoleringscellerna på Sis ungdomshem finns inga möbler, kala väggar och endast en galonmadrass på golvet.

BRIS: Förbjud isolering under alla omständigheter

Magnus Jägerskog, generalsekreterare på BRIS säger till Aftonbladet att det är en allvarlig nyhet.

– När FN:s barnrättskommitté senast granskade hur Sverige lever upp till barnkonventionen, 2015, kritiserade man Sverige för att vi isolerar barn.

I deras granskning uppmanar FN:s barnrättskommité Sverige att omgående bryta isolering för alla barn och ändra lagstiftningen så att användandet av isolering under alla omständigheter är förbjuden.

– Sett ur det ljuset är den här nyheten ännu mer anmärkningsvärd och ännu allvarligare, säger Magnus Jägerskog.

Han vill också understryka att när FN:s barnrättskommité uttrycker sig så här så gäller det alla barn upp till 18 års ålder.

– Det finns tydliga skäl till varför FN ger de här rekommendationerna, det finns en väldigt stor risk att barnet far illa. Det kan se olika ut för olika barn och i olika situationer, men det generella är att den risken är uppenbar. Därför behöver detta stoppas omedelbart.

”Oroväckande utveckling”

Barnombudsman Fredrik Malmberg säger till Ekot att det är väldigt upprörande att små barn kan bli isolerade på det sättet.

– Jag tycker att isolering i sig absolut inte ska förekomma i barn- och ungdomsvården, säger han i Ekots inslag.

– Jag blir orolig när de här institutionerna vidgas och fler och fler barn kan placeras där. Pratar vi nu om nio- tio-åringar som vi kan se så är det en väldigt oroväckande utveckling.

Barnombudsman Fredrik Malmberg väljer att inte kommentera ekots avslöjande ytterligare när Aftonbladet når honom.

Inslaget kommer att höras idag i Ekot, P1 Morgon och Studio Ett i P1.

ARTIKELN HANDLAR OM