Banken tar ut avgift – då demonstrerar Rut, 91

Publicerad 2016-06-18

”Är hellre en satkärring än en mes”

Banken tar ut hundra kronor i avgift för att Rut Jönsson, 91, ska få hämta ut sin pension över disk. Då bestämde sig Rut för att demonstrera utanför banken.

– Jag är hellre en satkäring än en mes, för mesar finns det redan så gott om, säger Rut till Skånska Dagbladet.

91-åriga Rut Jönsson från Eslöv har haft samma bank sedan 1957. Men den första maj i år införde banken en avgift om 100 kronor för att Rut ska få hämta ut sin pension över disk. För att slippa avgiften kan Rut bli seniorkund eller nyckelkund – något som innebär att hon även skulle få ett bankomatkort. Men det vill inte Rut veta av då det känns otryggt att ta ut pengar i en bankomat.

”Hellre en satkärring än en mes”

Banken har erbjudit sig att visa Rut hur man tar ut pengar i en bankomat, men hon har alltid tagit ut pengarna över disk och vill fortsätta med det. Därför höll hon en stilla demonstration utanför banken under fredagen. ”Bankens utpressning, 100 kr vid kontant utbetalning,” stod det på den skylt som Rut höll upp.

– Jag är hellre en satkäring än en mes, för mesar finns det redan så gott om, säger Rut till Skånska Dagbladet.

”Man betalar för de tjänster man utnyttjar”

På banken kommenterar Kristian Svensson, kommunikatör, avgiften på följande sätt.

– Vi är en av få banker som fortsatt har manuell kontantservice till våra kunder. Digitaliseringen är något som påverkar hela samhället. Många kunder är idag helt digitala och vår grundinställning är att man som kund betalar för de tjänster man utnyttjar, säger han till Skånska Dagbladet.

Följ oss på Facebook