SAS

SAS stoppar nya Samsung-telefonen

Av: 

Gustaf Tronarp

Joakim Magnå

NYHETER

Kan explodera ombord – nu totalförbjuds modellen

Samsungs nya telefonmodell Galaxy Note 7 kan explodera och fatta eld.
Sent på fredagskvällen beslutade flygbolaget SAS att förbjuda resenärer att använda eller ladda den nya luren ombord.

– Det handlar om säkerheten för våra passagerare, säger presschefen Fredrik Henriksson till Aftonbladet.

Efter den senaste tidens larmrapporter uppmanar nu Samsung alla att omedelbart stänga av och sluta använda modellen.

Det var i början av september som det kom larmrapporter om att Samsungs nya flaggskeppsmodell Galaxy Note 7 kunde explodera på grund av ett tekniskt fel på batterierna.

Bolaget stoppade försäljningen av de nya telefonerna – och återkallade alla exemplar som redan sålts.

Förbjuds helt

På torsdagen avrådde den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA flygpassagerare från att använda eller ladda telefoner ombord. Kort därefter gick den europeiska motsvarigheten EASA ut med ett liknande meddelande:

”EASA råder passagerare och besättningsmedlemmar att ha dessa enheter avstängda och inte ladda dem ombord. Vi vill också påminna passagerare om vikten av att informera besättningen om en telefon är skadad, varm, börjar ryka, kommer bort eller faller ner i säteskonstruktionen”, skriver EASA.

Flygbolag världen över har följt myndigheternas rekommendationer. I Sverige är det Transportstyrelsen som ansvarar för tillsynen av luftfarten.

– Det är upp till flygbolagen att göra bedömningar av läget och informera sina passagerare. Vi tittar på om vi behöver gå ut med information eller agera på något annat sätt, säger Eva-Mari Löfqvist, informationsansvarig på Transportstyrelsen.

Får inte ladda

Sent på fredagskvällen fattade SAS beslutet att förbjuda användning och laddning av Galaxy 7 Note-mobiler på sina flygningar.

– I avvaktan på beslut från svenska myndigheter så har SAS valt att förbjuda telefonerna ombord. Det gäller både laddning och användning tills vi har mer information, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

– Det är av säkerhetsskäl. Tills vi vet mer så följer vi FAA:s rekommendation.

SE OCKSÅ

”Detta handlar naturligtvis om säkerhet”

Även den norska lågprisjätten Norwegian har stoppat de nya lurarna.

– Vi ber passagerare som har dessa telefoner att inte använda dem eller ladda dem ombord. Säkerheten för våra resenärer och vår personal är vår absolut högsta prioritet, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

”Handlar om säkerhet”

Det är heller inte tillåtet att ha mobilerna i incheckade väskor. Resenärer rekommenderas att ha sina telefoner avstängda i handbagaget.
Från och med lördagen informerar SAS alla resenärer om förbudet innan flygen lyfter.

– Än så länge vi inte fått några andra reaktioner än att folk varit förstående, säger Fredrik Henriksson.

Vad kommer ni göra om ni upptäcker passagerare som använder de stoppade telefonerna?

– Allt detta handlar om säkerhet och ingenting annat och jag tror att våra resenärer har full förståelse för detta. Om någon använder telefonen handlar det nog om att man missat detta, och då påpekar vi det.

"Finns ett batteriproblem"

Efter den senaste tidens larmrapporter uppmanar Samsung på lördagen alla att omedelbart stänga av och sluta använda modellen.

"Som ett resultat av de senaste rapporterna runt nya Galaxy Note 7 har vi genomfört en omfattande undersökning och funnit att det finns ett batteriproblem", skriver företaget på sin hemsida och fortsätter:

"Vi har fått in ett litet antal rapporter globalt och tillsammans med våra leverantörer genomför vi nu noggranna undersökningar för att identifiera batterier som kan vara påverkade. Vi ber de konsumenter som redan har en Galaxy Note 7 att stänga av den och använda sin tidigare telefon istället".

Kunder kommer att ersättas med en ny telefon med start i oktober. Det går också att omedelbart ersätta modellen med Galaxy S7 eller S7 Edge. Samsung betalar då tillbaka mellanskillnaden.

Miljoner sålda

Än så länge finns det inga uppgifter om att någon incident kopplad till Galaxy-problemen inträffat på något SAS-flyg.

Samsung är världens största mobiltelefon-tillverkare. 2,5 miljoner exemplar av Galaxy Note 7 hann säljas innan telefonerna stoppades. Mobilen skulle ha släppts i Sverige den 2 september, men lanseringen har skjutits på framtiden. Hur många telefoner som finns i Sverige är oklart.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SAS

LÄS VIDARE

Samsung återkallar ny Galaxy-telefon

ÄMNEN I ARTIKELN

SAS

Samsung

Flygtrafik

Teknik

Norwegian