Studie: Taurin kan bromsa psykoser

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / Gorm Kallestad / Scanpix
Försökspersonerna fick antingen taurinpiller eller placebopiller.
NYHETER

Många populära energidrycker innehåller bland annat taurin – en aminosyra som även förekommer naturligt i kroppen.

Nu visar nya forskningsresultat att ämnet också kan hjälpa mot psykoser och depression, skriver Daily Mail.

Det är i en ny studie som utförts av forskare i Melbourne i Australien som nya funktioner av ämnet taurin framkommer. Enligt forskningsresultatet ska det nämligen vara effektivt för att motverka psykoser och depressionssymptom hos unga.

Undersökningen presenterades vid forskarkongressen International Early Psychosis Association.

Forskare från flera olika länder står bakom studien. De har undersökt om ämnet taurin – som förekommer bland annat i många populära energidrycker och även finns naturligt i kroppen – kan verka positivt mot depressionsymptom och psykoser.

Mådde bättre

För att undersöka saken tittade de närmare på en grupp människor mellan 18 och 25 år i Melbourne. Alla befann sig i tidigt psykostillstånd när undersökningen inleddes. Drygt hälften fick taurin-piller, resten fick placebo-piller.

De som fick riktigt taurin visade sig må bättre. De föll i mindre utsträckning in i depression och fungerade bättre socialt.

Värt att notera är att studien i slutändan bara undersökte 86 försökspersoner. Forskarna skriver i sin slutsats att deras resultat visar att det finns ett behov av vidare forskning i ämnet.