Terroristens mamma får livsförsäkring – staten vill stoppa

Foto: Makarna Tashfween Malik och Syed Rizwan Farook sköts ihjäl av polisen sedan de dödat 14 människor.
NYHETER

Amerikanska myndigheter har lämnat in en stämningsansökan för att försöka stoppa utbetalningen av livförsäkringar för 275 000 dollar – nästan 2,3 miljoner kronor – som kopplas till Syed Farook, 28 – mannen bakom San Bernardino-skjutningen där 14 personer dödades.

Farook hade tecknat två livförsäkringar under 2012 och 2013, efter att han hade radikaliserats och inlett planer på terroristattacker. Han och hans fru sköts till döds av polisen efter attacken i San Bernardino i Kalifornien i december och hans mor var inskriven som förmånstagare i livförsäkringarna.

Öppnade eld med automatvapen

Syed Farook gick tillsammans med sin fru Tashfeen Malik, 27, in på Inland Regional Center och öppnade eld med automatvapen.

14 personer dödades och ett tjugotal skadades i attacken.

Några timmar senare sköts paret ihjäl av polisen på öppen gata. I parets bil hittades mängder med ammunition och senare har det framkommit att Farook planerat dådet i flera år.

Vill stoppa utbetalningen

Myndigheterna anser att pengarna ska anses som förverkade på grund av mannens planer.

"Terrorister kan inte tillåtas att försörja sina förmånstagare genom sina brott", säger åklagaren Eileen Decker i ett uttalande.

"Vi kommer att utreda alla lagliga möjligheter att försäkra oss om att de här pengarna kommer till nytta för offren i det här fruktansvärda brottet".

ARTIKELN HANDLAR OM