Smäller i rutan – direkt när polisen kommer fram

1 av 5

avNiklas Svahn

NYHETER

I stadsdelen Oxhagen i Örebro pågår en kamp mellan gängen och polisen.

Inför SVT:s kamera blev poliserna i veckan attackerade, hotade och fick däcken sönderskurna.

– Det är inte alla ungdomar i Oxhagen som vill det här. Det är ett fåtal, en klick, säger polisen Andreas Hällzon till SVT:s Agenda som följde med patrullerna i miljonprogramområdet.

Polisens närvaro i Oxhagen i västra Örebro har ökat alltmer den senaste tiden.

För ett par veckor sedan tände någon eld på ungdomsgården som skulle startas upp. Nu står staket runt byggnaden.

”Barn samlar sten”

SVT:s Agenda följde med polisen i Örebro till miljonprogramområdet och fick vara med om bråk, hot, stenkastning och en polisbil som vandaliserades genom att däcken blev sönderskurna.

Fredrik Malm, områdespolis i västra Örebro, säger till SVT att polisen hittat kassar med sten i Oxhagen, strategiskt utplacerade.

– Yngre barn i området fick mot någon viss ersättning plocka sten åt de äldre och lägga i påsar, säger Fredrik Malm.

Får däcken sönderskurna

Framåt kvällen börjar stämningen i området bli alltmer orolig och polisen får veta att ungdomar börjat bryta upp gatsten.

När de åker iväg med polisbilen hör de ett konstigt ljud.

– De har dragit däcken, konstaterar en av poliserna.

Däcken är sönderskurna. Istället för att kunna åka iväg på ett inkomande prio ett-larm måste nu patrullen vänta.

– Det är tråkigt. Vi kunde ha åkt iväg nu på ett jobb och hjälpt någon, men just nu står vi här på en parkering och kommer ingen vart. Jag tror inte de förstår vad de gör, säger Andreas Hällzon till SVT.

Smäller i rutan direkt

Ännu senare på kvällen anländer flera polispatruller till Oxhagen och då blir stämningen riktigt orolig.

Så fort polisenhet 453 kör in i området smäller det i rutan.

– Backa undan, skriker någon.

Poliserna behåller lugnet.

– Som vi befarade så har man kastat sten här, alldeles nyss och träffat en polisbil, säger Andreas Hällzon i reportaget.

Våld och hot mot blåljuspersonal debatteras mer frekvent i SVT:s Agenda på söndagen ska Anders Ygeman (S) och Annie Lööf (C) diskutera om polisen behöver fler resurser för att klara ordningen i utsatta bostadsområden, samt hur segregationen ska lösas.

Under lördagen utsattes både polis och butikspersonal området Tjärna Ängar i Borlänge för stenkastning från ungdomar. Förra söndagen var det räddningspersonalens tur.

”Måste försöka ta en dialog”

Polisens fokusering under natten i Oxhagen är inte att gripa någon utan att få gängen att gå hem och lägga sig, visa att det är samhället som bestämmer. Frågan är om kamerorna provocerat fram mer oroligheter.

– Nej det tror jag inte. Men som ni märker så tycker de det är obekvämt när ni är här med kamera, så är det ju. Men tyvärr, det blir så här när vi har sådana här konfrontationer ibland. Vi måste stå kvar och försöka ta en dialog, säger Andreas Hällzon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Agenda

Örebro