Adaktusson nära träffas av granat i Damaskus

avChristoffer Nilsson

1 av 2

Under gårdagen briserade en granat i centrala Damaskus.

Lars Adaktusson, KD:s Europaparlamentariker, satt i en bil mindre än 50 meter från detonationen i den syriska huvudstaden.

– Det spreds betongrester och stenar, säger han till Aftonbladet.

Under lördagen satt KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson i en bil i centrala Damaskus.

Plötsligt detonerade en granat knappt 50 meter från bilen, vilket SR:s Ekot först kunde rapportera om.

– Under en resa igenom centrala delarna av stan, på gränsen mellan gamla stan och den rebellkontrollerade delen detonerade en granat ett 50-tal meter från de bilar som vi åkte i. Det spreds betongrester och stenar, säger han till Aftonbladet.

För Ekot beskrev Adaktusson först hur människor sprang omkring i viss panik efter detonationen, något som han tonar ner nu.

– Man såg att människor i stort sett inte reagerade utan fortsatte som vanligt, säger han.

”Gick väldigt snabbt”

Adaktusson beskriver händelsen som ”obehaglig”.

–  Det gick väldigt snabbt alltihopa så jag hann inte reagera så mycket men det är klart det är obehagligt. Det blir en tydlig illustration på vilken verklighet miljontals människor lever i dagligen. Det handlar om att leva under ett konstant dödshot, säger han till Ekot.

Lars Adaktusson säger att han inte vill att händelsen ska överdramatiseras men att den illustrerar att vapenvilan i Syrien inte hålls.

Adaktusson var på resa i Syrien för att träffa flyktingar och människor som fängslats av IS. Han deltog i en delegation på inbjudan av den syrisk-ortodoxe patriarken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien