Löfven avgår inte självmant: Det måste till en omröstning

Stefan Löfven (S) tänker inte avgå frivilligt som statsminister även om Alliansen skulle bli större än de rödgröna vid nästa riksdagsval.

– Det måste till en omröstning, säger statsministern till SvD.

Och det har fått Alliansledarna att reagera mitt i fredagsmyset:

”En regeringschef som förlorar ett val avgår självmant i alla demokratier” skriver Jan Björklund (L).

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Stefan Löfven att han tänker sitta kvar på sin post och försöka förhandla fram ett blocköverskridande samarbete om de rödgröna blir mindre än Alliansen.

– Jag ser framför mig ett samarbete med partier som gör att vi kan skapa majoritet i parlamentet, säger han till tidningen.

”De bröt överenskommelsen”

Löfven säger att löftet om att släppa regeringsmakten till det block som blir störst i valet föll när Alliansen bröt Decemberöverenskommelsen.

– De bröt decemberöverenskommelsen, då ska de inte tro att då ska vi säga: ”blir ni större, så kör då”, säger statsministern till SvD.

Däremot säger Löfven att han kommer att lämna in sin avskedsansökan om de borgerliga öppet deklarerar att de tänker regera med stöd av Sverigedemokraterna, skriver TT.

Löfvens uttalande mötte snabbt kritik från partiledarna i Alliansen på fredagskvällen. Jan Björklund, partiledare för Liberalerna skriver i sitt veckomejl att han anser att Löfvens utspel är märkligt.

”Kommer att tvingas”

”En regeringschef som förlorar ett val avgår självmant i alla demokratier, har inte hört talas om något annat” skriver L-ledaren.

Jan Björklund skriver vidare att Löfven dock kommer att tvingas gå om Alliansen blir större i valet, om inte frivilligt så ”genom en misstroendeomröstning i den nya riksdagen. Då tillträder en Alliansregering”.

– En statsminister som förlorar ett val kan ju inte sitta kvar. Blir Alliansen större än de rödgröna då kommer Löfven att få avgå och Alliansen bilda regering, säger Björklund till TT.

”Tydligt” ”Tydligt”

Han poängterar att om däremot de rödgröna skulle bli störst, så kommer L aldrig att sätta sig i en regering som är beroende av ett aktivt stöd av SD.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick på fredagskvällen ut och kommenterade Löfvens utspel:

”Tydligt besked från Löfven: Vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill. Egna makten viktigare än svenska folkets, alltså.” twittrar hon.

Och Annie Lööf uppger att hon tror att Stefan Löfvens uttalande är en ”avledningsmanöver”. I sin tweet skriver hon ”Tydligt att Löfven vill flytta fokus från politikens innehåll” och avslutar:

”En sak är säker, vill man ha en Alliansregering, rösta på ett alliansparti”·

Publisert: