FN: Vår vrede över attacken är enorm

avLinnea Järkstig, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Vapenvilan i Syrien är nu slut.

På bara några timmar har minst 35 flyganfall genomförts i landet – och en konvoj med nödhjälp till tiotusentals människor attackerats, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Minst 32 civila uppges ha dött.

– Vår vrede över attacken är enorm, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura.

En konvoj med nödhjälp till 78 000 människor har attackerats i östra Aleppo, rapporterar ABC News. Det ska handla om 18 lastbilar lastade med förnödenheter och hjälp som träffats av både syriska och ryska krigsplan, enligt SOHR. Totalt var det 31 lastbilar i konvojen.

12 dog

Enligt en lokalinvånare träffades konvojen av ungefär fem missilanfall när den parkerade i ett välgörenhetscentrum, rapporterar Reuters.

Minst tolv personer dog i attacken, skriver AFP.

Stor vrede

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura är rasande över angreppet på den humanitära hjälpen.

”Vår vrede över denna attack är enorm... konvojen var resultatet av en lång process med tillstånd och stora förberedelser för att stödja civila som är isolerats, meddelade de Mistura i ett uttalande efter att bombattackerna bekräftats, skriver TT.

Även I Washington är vreden stor.

– Konvojens mål var känt för den syriska regimen och Ryssland och ändå dödades dessa hjälparbetare när de försökte ge hjälp åt det syriska folket", säger John Kirby, talesperson för USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nya anfall

Totalt har minst 35 flyganfall genomförts i landet under dagen sedan dem syriska armén deklarerade att vapenvilan är över, bland annat har det rapporterats om granatbeskjutning och flygräder mot rebellkontrollerade områden.

Totalt har minst 32 civila dött i attackerna, rapporterar AFP. Enligt AFP "regnade bomber" över den belägrade staden Aleppos östra delar på natten mellan måndag och tisdag. Våldet fortsatte på måndagsmorgonen, då syriska armén slog tillbaka mot en rebelloffensiv i Aleppos norra utkanter. Med stöd av ryska styrkor dödades 40 rebeller, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Varade en vecka

Det var för en vecka sedan som USA och Ryssland tillsammans kom överens om ett avtal för att minska våldet – och avtalet godkändes av den syriska regimen – men överenskommelsen varade bara en vecka.

I ett uttalande meddelade syriska armén i dag att vapenvilan är slut och skyller det på ”beväpnade terrorgrupper” som vid flera tillfällen brutit mot vapenvilan och säger att de missat en ”verklig chans” att stoppa blodspillan.

På tisdag ska utrikesministrar från USA, Ryssland och andra nyckelländer i ISSG, den internationella stödgruppen för Syrien, träffas i New York för att ”utvärdera situationen”, enligt Mark Toner, talesman för amerikanska utrikesdepartementet.

 PLUS:  Kriget i Syrien

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien